Тялото на разстреляния пилот на Су-24 е доставено в Турция

Тялото на разстреляния във въздуха командир на сваления руски бомбардировач подполковник Олег Пешков е доставено в Турция късно в събота, съобщи турският премиер Ахмет Давутоглу, цитиран от Ройтерс. Преди да бъдат предадени на руската страна, тленните останки на пилота ще бъдат подготвени в съотвествие с обрядите на православната църква, обеща Давутоглу, цитира Кросс.

“Потвърдиха ни, че днес от провинция Хатай в Анкара ще бъде докарано тялото на героя на Русия Олег Анатолиевич Пешков. На борда на самолета ще бъде военното аташе на посолството. На летището в Анкара самолетът ще бъде посрещнат от посланик Андрей Карлов и представители на посолството. Датата и часът на отлитането за Русия се уточняват”, заяви за ТАСС пресаташето на руската мисия в Анкара Игор Митяков.

Руският Су-24 бе свален от турски изтребител Ф-16 във вторник на сирийска територия. Двамата пилоти успяха да катапултират, но командирът – подп. Пешков, бе разстрелян, докато падаше с парашута си, от сирийски тюркменски бунтовници, които воюват с режима на Башар Асад.

Щурманът Константин Мурахтин оцеля след скока с парашут и бе спасен след рискована акция на сирийски и руски специални части. Той категорично отрече самолетът им да е нарушавал турското въздушно пространство и че са получавали предупреждения от турските изтребители.

Ахмет Давутоглу предупреди, че са възможни нови инциденти, като свалянето на руския Су-24. Преди да замине на среща на върха ЕС – Турция за кризата с бежанците, премиерът предупреди, че опасност ще има, докато има две коалиции за борба с терористичните групировки в Сирия.

Давутоглу призова за по-голяма координация между двете коалиции, за да бъдат избегнати бъдещи трагични инциденти.