Учебната година в Бургас стартира с кампания по пътна безопасност

Учебната година в Бургас стартира с кампания по пътна безопасност, целяща да се ограничат причините и условията за пътно-транспортни произшествия в града. Стотици бургазлии преминаха по обезопасените пътеки още в първия час на инициативата. Въпреки интензивния трафик, шофьорите проявиха толерантност и с усмивка пропускаха всички пешеходци.

Кампанията „Отдай предимство“ ще продължи пет поредни дни. На 10 рискови пешеходни пътеки в града вече дежурят доброволци, които са натоварени с нелеката задача да регулират движението. Те са оборудвани с отразителна жилетка и стоп палка, с която първо спират, а след това „благодарят” на отговорните шофьори.

Идеята за акцията е дело на бургаския фотограф Калоян Спасов, който призовава шофьорите да проявяват необходимата бдителност и да управляват автомобилите с повишено внимание при преминаване покрай деца или места, където присъствието им е очаквано.

„Като родител, призовавам и близките на децата, да проявят необходимата отговорност и да ги напътстват за формиране на безопасно поведение на пътя“, коментира още Спасов.

По думите му човек зад волана трябва да е внимателен, на пешеходната пътека – също. „Трябва да знаем, че не сме единствени, че пътят не е Космос. Вярвам, че когато има правила и хора, които да съблюдават за спазването им, нещата ще се случват по най-добрия начин“, допълни инициаторът.

Доброволците ще дежурят всеки ден от 7:00 до 9:00, от 12:00 до 14:00 и от 17:00 до 19:00 часа. Съгласуваните с КАТ пешеходни пътеки, на които ще се помага за безпрепятственото пресичане на ученици и минувачи са:

– ЦДГ “Вълшебство” – ул. Одрин

– До входа на ПГ по туризъм “Асен Златаров” (ТОХ) – ул. Ст.Стамболов 53

– До входа на ПГ по строителство “Кольо Фичето” – ул. Ст.Стамболов 118

– До СОУ “Иван Вазов” – ул. Христо Ботев 42

– До ПМГ – ул. Цар Симеон 129

– Пешеходната пътека до Пикадили – бул. Никола Петков

– ж.к.Славейков – до ОУ “Антон Страшимиров” – бул.Тракия /до бл.65/

– ж.к. Славейков – Базово у-ще “Михайл Лъкатник”

– ж.к.Възраждане – у-ще “Княз Борис I” – ул. Гладстоун 38

– ж.к.Меден рудник – до “Лакомата Спирка” – на гърба на СОУ “Петко Росен”

Акцията “Отдай предимство” се организира с подкрепата на КАТ и Община Бургас.

Във връзка с първия учебен ден, 16-ти септември,  Сдружение „SOS-ПТП“ и Фондация “Безопасни улици от Валя“ рано сутринта проведоха акция, насочена към неправилно паркиралите автомобили на тротоарите в близост до училищата и детските градини. Посланието, което отправят е, че забраната в ЗДвП не е наложена, за да затрудни паркирането или родителите, които изпращат своите деца на училище и детска градина. “Този текст е създаден с грижа за живота и здравето на всички нас, които излизайки от автомобилите, влизаме в ролята на пешеходци и най- вече с грижа за децата, които ако нямат възможност да се движат по тротоара, ще трябва да правят това по уличното платно, където са автомобилите” -пишат от Сдружение „SOS-ПТП“ и Фондация “Безопасни улици от Валя“

 

 

1 коментар

  1. Страхотно е че ще има толкова много доброволци , които ще бъдат най вече на тези тежки терени през това време като …." ж.к.Славейков – до ОУ “Антон Страшимиров” – бул.Тракия /до бл.65/- ж.к. Славейков – Базово у-ще “Михайл Лъкатник” ж.к.Възраждане – у-ще “Княз Борис I” – ул. Гладстоун 38- ж.к.Меден рудник – до “Лакомата Спирка” – на гърба на СОУ “Петко Росен”….' всички, които минават сутрин там знаят какво е голямо движението и знаейки какви са шофъорите изнервени е добре да има повече хора които да се грижат за безопасността.Поздравления за чудесната идея за акцията, която е дело на бургаския фотограф Калоян Спасов. Дано да не спира да мисли за децата и да полага подобни грижи.