Учебната година ще започне нормално във всички училища

Всички учебници до 7-и клас вече са в училищата. Доставени са и всички необходими пособия за нормално започване на учебната година. Приключват и ремонтите, но в 62 училища те ще продължат и след 16 септември. Ако някъде не е възможно да се учи, децата ще бъдат пренасочени, но първият учебен ден никъде няма да бъде провален, увери министърът на образованието Анелия Клисарова.

Тя каза още, че във всички 793 средищни училища ще бъде осигурено целодневното обучение, а в останалите това ще става постепенно. Министерството ще осигури допълнителни средства и за отопление, което е сериозен проблем, особено в малките училища, предаде КРОСС.

В структурата си Законът за училищното образование вече е готов. Но той касае милион ученици, още толкова учители и много родители. Това, че законът се подготвя дълго, доказва неговата сложност, каза министър Клисарова, уточнявайки, че законът ще влезе в Народното събрание около коледните празници или веднага след Нова година и евентуално ще бъде приет март-април догодина, а в сила ще влезе следващата учебна година.

Промените в образователния закон предвиждат директорите да бъдат атестирани и да получават оценка не само от регионалните инспекторати. Обсъжда се мандат от 4 или пет години.

Говорим за пакет от мерки, не за една, посочи Анелия Клисарова.

В някои случаи учебниците са написани на неразбираем за съответната възраст език. Трябва преразглеждане и участие на повече учители в изработването на учебниците, не само на университетски преподаватели, смята Клисарова.

Идеята за тясна връзка на образованието с бизнеса тя обясни с възможността учениците да работят още в училище. Ако започнем с професионално ориентиране от 4-5-и клас ще има възможност да обучим младите хора да работят с нова техника, допълни министърът.

Има райони, където проблемът със застаряващите учители е много сериозен. Само 3 процента от учителите са до 30 години. Трябва да вземем сериозни мерки да мотивираме младите хора, категорична бе пред БНР Анелия Клисарова.

Делегираните бюджети остават, но в много по-оптимална форма. Те са добър инструмент за по-ясна и старателна работа, но доведоха до диспропорция между малките, средните и големите училища, смята Клисарова. Министърът отново подчерта, че не само парите следват ученика, но трябва да има и коефициенти – за мястото и потребностите на децата. Трябва да има и добавена стойност за по-високите резултати, смята още образователният министър. Тя уточни, че в момента се изработва формулата, която ще бъде представена на регионалните инспекторати в началото на учебната година.