Учениците от АЕГ-Бургас отбелязаха 61-та годишнина от рождението на Петя Дубарова

С артистичен спектакъл учениците от бургаската английска гимназия „Гео Милев“ отбелязаха 61-вата годишнина от рождението на Петя Дубарова- най-талантливата възпитаничка на гимназията и един от символите на поетичен Бургас. Спектакълът „Един живот в стихове и проза…“ оживи зала „Петя Дубарова“ на КЦ „Морско казино“ , а за провеждането младите таланти получиха подкрепата на Община Бургас. Сред гостите, дошли да уважат изявата, бяха Диана Саватева – заместник-кмет, Мария Ценова – заместник областен управител, Слава Гиздова-Петкова – експерт по български език и литература, поетесата Елка Василева – представител на сдружение „Бургаска писателска общност“, преподаватели и ученици от НЕГ „Гьоте“, ПГЧЕ „Васил Левски“ и ПГМКР „Свети Никола“.

Събитието започна с прожекция на снимки от живота на Петя Дубарова и на знакови места в Бургас, свързани с творчеството ѝ, подбрани от деветокласничката Мария Желязкова от Театралното ателие в училището. „Коя е Петя за нас днес“ ни разказа в кратка презентация Преслава Стоянова от Литературното общество в гимназията.  С помощта на водещите-деветокласниците Елия Божкова и Радостин Арабаджиев – поезия и проза, музика, танц и рисуване преплетоха  изразните си средства в един истински артистичен спектакъл.

Присъстващите се насладиха на изразителното изпълнение на няколко от най-популярните ѝ поетически творби –  „На петнадесетгодишните“, „Посвещение“ и  „Доброта“,   представени от членовете на Театралното ателие : десетокласниците Ема Димитрова, Сияна Железарова , Симеон Минков и осмокласничката Надежда Атанасова. След тях изящно, с финес пристъпи в многоликия свят на талантливата си съгражданка и деветокласничката Далия Ангелова от Театралното ателие, която изпълни танца „Талисманъ“. Последваха я три представителки на Литературното общество в гимназията – дванадесетокласничката Таня Петрова, деветокласничката Йоана Стоянова и осмокласничката Надежда Атанасова. Те помогнаха  на присъстващите да съпреживеят  един миг от лятото на Петя, което „вече си е отишло“, като представиха сцена от документално-поетическия  спектакъл „На времето светлия ход…“, създаден по откъси от нейни творби и от дневника ѝ. Десетокласничката Деница Апостолова пък прочете  импресията „Когато вечер пиша стихове“ и открехна вратите на творческия свят на Петя –  там, където магията на вдъхновението превръща реалността във вълшебство.  „Жанрова реплика“ на това откровение на поетесата беше авторската  импресия  на Таня Петрова от Литературното общество. Дванадесетокласничката  повдигна леко завесата на всевластното Време и разказа  какво се случва, „Когато лятото поседне на брега“, а „в добрия Бургас нещата вече не са само себе си“, защото излъчват поезия…

 

Спектакълът продължи с художествен превод на английски език на оригиналната творба „Да съм слънчево момиче“ на Петя Дубарова –  „To be a sun girl“. Представи го неговият автор –  дванадесетокласничката Лъчезара Станева. Младите хора, изкушени от литературното творчество в гимназията, не само правят много сполучливи преводи на творби на Петя. Докоснали се до усещането ѝ за поезията на Живота, потопили се в нейната емоционална Вселена, те се опитват лирически да преведат „говора“ на душата ѝ, като  го  пречупят през  своето  световъзприятие в своеобразни  „реплики“ на   стихотворенията на Петя. Почти половин век след раждането на оригиналното произведение    „Заключваха ме…“  десетокласничката Катерина Цанева проведе своя задочен „диалог“ с поетесата чрез   авторската си творба  „Отключи ме…“. „Толкова е трудно да пиша за Петя, макар че я чувствам толкова близка, толкова мен…“ – искрено споделя десетокласничката Кристиана Шиварова в своето есе „Нашата Петя“, което представи пред гостите на събитието.

Житейската пътека на Петя съдбовно се преплита с историята на Английската гимназия. Именно там понякога звучи „пъстрият смях“ на Петя и съучениците ѝ, избухнал „между тестовете сложни“… Друг път ръцете им „влажнеят над бялото сърце на тебешира“… Но за Петя Английската си остава „светлото царство“, към което тя пристъпва с „обич бяла“ и копнеж да чуе своя „мил звънец“… Именно тогава се ражда един образ на младата поетеса, може би по-малко познат на читателите.  Присъстващите го разпознаха в  закачливото намигване на Петя към любимата гимназия в стихотворението „В досадното съжителство на зли математици…“, представено от  Мариана Ведричкова – възпитаник и сега преподавател в училището.

Многобройни са песните, създадени по текстове на творби на Петя Дубарова. Две от тях припомни Вокално-инструменталната група на гимназията. Осмокласниците Лилия Енчева, Зорница Райкова и   Петър Петров, деветокласничката Иванка Николова, десетокласниците  Даниела Петкова, Теодора Тенева, Деница Апостолова и единадесетокласникът Борис Димитров развълнуваха гостите на събитието с емоционалното си  изпълнение на “Зимна ваканция“ и  “Улица“. Благодарение на талантливите музиканти и певици от групата се състоя и „срещата“ на присъстващите на спектакъла със забранената през 70-те години на миналия век „контракултура“ на Джон Ленън и „Бийтълс“, която е част от  човешката биография на Петя и на нейното поколение ученици в Английската гимназия. „When I find myself in times of trouble…“  звучи в междучасията в класните стаи и по коридорите в училище, по алеите на Морската градина след часовете… Гостите на събитието чуха в изпълнение на Вокално-инструменталната група песента „Let it be“ на Beatles, която   тогава е един  от знаците за идентичност, за принадлежност към елитната гимназия. Това своеобразно музикално „пътуване“ във времето приключи с видеоклип – изпълнение на песента „Time“ на  Pink Floyd, като същевременно на екран бе представен преводът на текста на Roger Waters , направен от Петя Дубарова.

По време на артистичния спектакъл деветокласничките Божидара Велединова, Александра Тодорова и Габриела Атанасова от ателие „Изобразително изкуство, култура и традиции“ в гимназията създадоха своята „Палитра от настроения“.  Словото на Петя, съчетано с музика и танц, изпълни  пространството на залата и вдъхнови младите художнички за творчество пред стативите с рисунки.