Ученици от Несебър на детски лагер на о-в Тасос през лятото

Незабравимо лято, изпълнено с много емоции изживяха 44 деца (между 1 и 8 клас) от СОУ”Любен Каравелов” – Несебър в Международния детски лагер Ritsas Camp на приказния остров Тасос.
Разположен сред вечнозелени предимно борови и маслинови гори и в близост до брега на Бяло море, лагерът предостави отлични условия за отдих и развлечения на несебърската група, ръководена от Наталия Антонова и Пенка Ганчева.
Българските деца се адаптираха много бързо към лагерния живот, който включваше събуждане с музика, издигане и сваляне на националния флаг, проверка и вечерен сбор. Аниматорът Алекс, завършил Националната спортна академия в София се грижеше за осмислянето на свободното време. То беше изпълнено с разнообразни занимания като: спортни игри ( футбол, баскетбол, хандбал, волейбол, тенис на маса, стрелба, конна езда, шах и др.), водни занимания в басейн и на плажа, гмуркане с професионален водолаз, зумба и др.
Амфитеатърът на лагера бе сцена за различни изяви. Децата от Несебър се представиха на българската вечер с характерни народни песни, шопски танц и български хора. Под звуците на „Назад, назад, моме Калино” поканиха деца от Гърция и Румъния на урок по танци.
По време на лагера бяха организирани екскурзии до столицата Лименас и Панагия – селище което впечатлява посетителя с каменните си къщи и покриви, изобилието от течаща вода и тесните калдъръмените улички .
Независимо че основният език за комуникация в Международния детски лагер Pitsas Camp бe английският, всички пребивавали там са категорични, че са усвоили до съвършенство езика на приятелството, намерили са нови запознанства, запазили са незабравими спомени, запечатани на снимки и клипове.
Мара МОМЧИЛОВА