Учредителното събрание на 43-тото НС ще се проведе на 27 октомври от 14:00 часа

Като държавен глава считам учредителното събрание на 43-тото НС да се проведе на 27 октомври от 14:00 часа, заяви президентът Росен Плевнелиев на брифинг след проведените консултации с парламентарно представените партии.

„Свиках днешните разговори с идеята да поставим началото на 43-тото Народното събрание. Не считам, че правомощията, които Конституцията ми дава, следва да се използват самоцелно. За мен е много лесно просто да ги употребя като сам взема решение за датата на 43-тото Народно събрание, но не го искам. Искам като държавен глава да дам пример за конструктивен диалог и да търсим заедно решение”, обясни смисъла на днешните консултации на “Дондуков” Плевнелиев.

Вярвам, че имаме да решаваме важни задачи, които предстоят пред държавата и предпочетох вместо сам да чуя аргументите на политическите партии, допълни държавния глава.

След като НС се структурира, след като се създадат парламентарните групи, президентът Росен Плевнелиев ще връчии мандат за съставяне на правителство на най-голямата парламентарно представена сила – ГЕРБ. Преди това той ще проведе и предвидените по Конституция консултации между държавния глава и всяка политическа сила поотделно. Максимално бързо, посочи Плевнелиев.

На срещата с държавния глава дойдоха Цецка Цачева и Румяна Бъчварова от ГЕРБ, Йордан Цонев и Алиосман Имамов от ДПС, лидерът на БСП Михаил Миков и говорителят на партията Атанас Мерджанов, Румен Йончев и Светлин Танчев от „България без цензура”, Румен Петков от АБВ, Красимир Каракачанов от Патриотичния фронт, Меглена Кунева, Божидар Лукарски и Корман Исмаилов от Реформаторския блок и председателят на „Атака” Волен Сидеров, който обаче напусна консултациите след като искането му за излъчването им на живо не беше удовлетворено.

Преди началото на консултациите преобладаващата част от представителите на партията изразиха мнение, че Народното събрание трябва да бъде свикано възможно най-бързо и да бъдат решени неотложните проблеми като въпроса за КТБ и актуализацията на бюджета.

Настояваме за възможно най-бързо свикване на Народното събрание, заяви председателят на НС на БСП Михаил Миков. Има спешни неща, които трябва да се случат преди края на месеца, с който разполага президентът, посочи той.

“Настояваме да няма никакви консултации и договорки без медиите, защото иначе става задкулисие”, заяви лидерът на “Атака”. Настояваме днешната среща да се предава по медиите, обяви Сидеров.
От “Атака” са за бързо започване на работа на парламента. Чувам някакви слухове, че това се бави, каза Волен Сидеров и попита защо лидерите на ГЕРБ и на ДПС ги няма.

“Аз не виждам защо изборите се обявяват за нещо много страшно, изборите са демократичен инструмент”, добави той. Според него, турското, американското и израелското посолства диктуват на властите в нашата страна какво да правят.

Първото заседание се открива тържествено от най-възрастния депутат – както и миналата година това ще е Стефан Данаилов от БСП. На това заседание народните представители полагат клетва, определят председател и негови заместници и излъчват комисия, която да подготви правилника за работа на Народното събрание. Служебният кабинет подава оставка пред новоизбрания парламент.