Харалан Александров: Не бих се изненадал, ако ПП-ДБ решат да отидат на избори

Коя дата, ако не осми март, може да бъде по-подходяща за разрешаване на големия въпрос как ще бъде управлявана страната след очакваната ротация в управляващата коалиция. Въпросите за датата и за „сглобката” обяснява социалния антрополог Харалан Александров.

Според него напрежението в управляващата „сглобка” ще остане, въпросът е дали ще надделее разумът или страстите. „Не бих се изненадал, ако ПП-ДБ решат да отидат на избори. Те се чувстват много по-добре, когато протестират, бунтуват се, като се борят с корупцията, отколкото да управляват. В момента, в който влязат в управлението, започва да им пада подкрепата”, каза Александров.

Според него единственото преимущество на ПП-ДБ е монополът върху морала и целта им е да завземат репресивните институции, начело с прокуратурата. „Те искат да са Комитета по партиен и държавен контрол”, обясни антропологът.

По думите на Александров има две хипотези за целта на меморандума, предложен от ПП-ДБ – „едната е, че са се надявали да мине номера, което означава, че подценяват интелигентността на своите партньори и на публиката. Другата – играят „вабанк” и искат да отидат на избори. С тази оферта – „ще разделим всичко по равно, но ще кажем кои са от вашата половина, това противоречи на фундаменталните принципи на демокрацията. ПП-ДБ имат отношение към правосъдната система, но не и към върховенството на закона. Пришествието на ПП започна с тоталното нарушаване на Конституцията. В името на високите цели, какво тук значи някаква си Конституция”, иронизира антропологът.

„Когато договорът не е ясно фиксиран, всяка от страните го интерпретира, както й уйдисва. Не зная какъв е бил замисълът на меморандума на ПП-ДБ, но той носи духа на революционния авангард, който се опитва да подмени представителството – около 15-17%, завземайки цялата власт от позицията на морален авторитет”, обясни Александров целта на документа, цитира Агенция Кросс.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *