Холандия гласува против асоциирането на Украйна с ЕС

Холандците гласуваха отрицателно на референдума за споразумението за асоцииране на Украйна с ЕС с 62% срещу 38%.

Избирателната активност, при обработени 98% от вота, е около 32%, което означава, че правителството трябва да преосмисли подкрепата си за договора в светлината на обществения вот. Референдумът трябваше да събере поне 30% от избирателите, за да има правна тежест. И макар референдумът да е консултативен и не е задължаващ правителството , премиерът Марк Рюте каза, че Нидерландия вече не може да ратифицира договора „просто така”, цитира Кросс. Той изтъкна, че следващите действия трябва да бъдат разгледани „стъпка по стъпка”. Министрите ще обсъдят с парламента и европейските партньори на страната, преди да решат какво да правят. Премиерът подчерта, че ръководството на страната все още не е взело решение за това как ще реагира на резултатите от референдума.
Гласуването е смятано за тест за мнението на холандската общественост за Европейския съюз.
От външното министерство на Украйна обявиха, че са взели под внимание резултатите от референдума в Нидерландия.

Руският премиер Дмитрий Медведев нарече резултатите от референдума в Холандия за асоциирането на Украйна с ЕС „индикатор за отношението на европейците към украинската политическа система“.

„Резултатите от холандския референдум за асоциирането на Украйна с ЕС са индикатор за отношението на европейците към украинската политическа система“, написа руският премиер на страницата си в Twitter.

Официалните резултати от референдума ще бъдат обявени на 12 април, но те едва ли ще се различават съществено от предварителните..