Хотелиерите ще дават информация за туристите към МВР и НАП онлайн от 2017

От 2017-та година хотелиерите ще подават информация за настанените при тях туристи чрез защитена онлайн система, свързана с МВР и НАП. Системата се разработва от Министерството на туризма и ще бъде изпробвана в края на следващата година, стана ясно от думите на ресорния министър Николина Ангелкова. В момента подаването на информация е задължително, но се бави, тъй като се прави на хартия, обясни още тя.

Информацията, която хотелиерите ще споделят с институциите за туристите, включва имената им, адреса им там, откъдето идват, с каква цел е посещението в страната, дали са сами или със семействата си и други, каза Ангелкова. „Защитата на личните данни ще бъде спазена и ще се съобразим изцяло с изискванията на МВР. Знаете, че сигурността е от съществено значение, особено в сектор туризъм”, каза министърът,цитира Кросс. Понастоящем хотелиерите попълват анкетни карти и съответно носят тази информация в полицията, което невинаги означава, че те се получава веднага, каза Ангелкова.

Министърът коментира, че атентатите в Париж няма да повлияят по посока повишаване на туристическия поток у нас, тъй като местата в българските хотели за Коледа и Нова година са били резервирани много преди трагичния инцидент във Франция.

Вчера туроператорите признаха, че са притеснени за бъдещето на бизнеса си след атентата в Париж. Пред Дарик председателят на Управителния съвет на Българската асоциация на туристическите агенция Светлана Атанасова посочи, че засега няма отменени екскурзии до Париж или други Западноевропейски столици, но според нея и колегите й, истинският ефект от страха от терористични атаки ще се разбере едва в началото на следващата година, смятат от туристическия бранш.

След атентатите в Париж има напрежение и страх в туристическия бранш, призна пред Дарик председателят на Управителния съвет на Българската асоциация на туристическите агенция Светлана Атанасова.