Цветан Цветанов в профил и анфас

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов се сдоби с криминално досие. В СДВР му е направена полицейска регистрация заради повдигнатото му обвинение за умишлени престъпления. От миналия месец Цветанов е обвиняем по делото за незаконно подслушване за неупражнен контрол над подчинените му от СДОТО Камен Костов, Цветан Иванов и Сергей Кацаров и Радко Димитров, станал известен като Отвертката. Повдигнатото обвинение на Цветанов е и повод да му бъде отнето и разрешителното за оръжие.

Изискването да се прави полицейска регистрация на лицата, които са привлечени като обвиняеми за извършени умишлени престъпления е записано в Наредба №Iз-701 от 17 март 2011 г., подписана от самия Цветанов като вицепремиер и министър на вътрешните работи. Регистрацията се сваля служебно или след мотивирано писмено искане на регистрирания. Според закона за МВР това става в случаите, когато е извършена в нарушение на закона, наказателното производство е прекратено или има оправдателна присъда.

Седмица след като остана без имунитет, бившият вътрешен министър Цветан Цветанов стана и обвиняем по делото за нерегламентираното подслушване в МВР. При разпитите Цветанов демонстрира увереност в невинността си и определи всичко като политическа атака срещу него. Че ексминистърът е невинен заяви и неговият адвокат Менко Менков, около чието име също имаше интерес, тъй като се свързва с мегаделото „САПАРД”, с ангажименти към защитата на братя Галеви, както и с ключовото дело „Октопод”, където защитава основния свидетел срещу Алексей Петров.

Тогава лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отказа коментар на въпроса за повдигането на обвинение на Цветан Цветанов. Дали обаче сега ще коментира регистрацията на Цветанов в столичната полиция, особено в настоящата ситуация в средите на ГЕРБ.

Защитникът на Цветанов беше изненадан от повдигнатото му обвинение през юни. Менков заяви категорично, че по делото няма доказателства за незаконно използване на специални разузнавателни средства.

Миналата седмица бившият вътрешен министър отново беше призован в столичното следствие, за да му бъде повдигнато второ обвинение – този път, че не е разрешил прилагането на СРС-та спрямо бившия шеф на регионалното звено за борба с организираната престъпност във Велико Търново Орлин Тодоров. Обвинение, обаче, не му беше повдигнато, тъй като защитата на Цветанов поиска отвод на следователите, които работят по делото. Kross.bg