Цигарите поскъпват догодина

Народното събрание прие на второ четене 3-годишен график за повишаване на акцизите върху цигарите. То гласува промени в Закона за акцизите и данъчните складове, инициирани от Министерския съвет.

Според новите текстове по-голямо ще е увеличението при скъпите марки, а по-малко – при евтините.

Поскъпването заради по-високия акциз ще продължи плавно до 2018 година.

Според графика акцизът върху цигарите ще се повишава съответно на 38% от продажната цена от 1 януари 2016 г., 40% от януари 2017 г. и 42% от 2018 г.

Справка, предоставена от финансовото министерство показва, че ако кутия с 20 къса цигари струва 4.40 лева, от догодина пушачите ще плащат за нея по 4.63 лева. Тези с цена 5,20 лв. ще поскъпнат до 5,55 лв. По-скъпите тютюневи изделия от 7 лева вече ще струват 7.95, а за кутиите с най-високи цени – от 10 лева, скокът ще бъде до 11.94 лв. за кутия.

В действащия в момента закон акцизният 3-годишен график е както следва: 25% от 1 януари 2016 г., 27% от 1 януари 2017 г., 28% от 1 януари 2018 г.

Депутатите от БСП и Реформаторския блок се опитаха да спрат промените, но предложенията на Петър Славов и Румен Гечев бяха отхвърлени.

Промяната на акцизната ставка за цигарите беше приета с гласовете на ГЕРБ, ДПС, БДЦ и АБВ.

От приетите промени следва догодина най-евтините цигари да поскъпнат с 30 стотинки. По-сериозното увеличение е за по-високия ценови сегмент цигари.

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова (ГЕРБ) посочи, че наистина правителството е сменило политиката си от миналата година, но това не означавало непоследователност, а разум, сила, отговорност. Тя обясни, че през 2016 г. цените на най-евтините цигари от 4.20 до 4.70 лева ще останат с увеличение от 30 ст., като данъчната тежест ще се поеме от по-високия сегмент. Цигарите на цени от 5.25 до 5.90 лева ще се увеличат с 25 ст. вместо с 15 ст., а тези от 5.90 до 6.50 лева за кутия ще се повишат с 55 ст. вместо с 20 ст.

Българските пушачи обикновено купуват цигари от най-ниския сегмент и ние не искаме те да поемат основната тежест през тази и следващите години за сметка на по-високия сегмент, обясни Стоянова, цитирана от Кросс. Тя отбеляза, че промяната ще гарантира и повече приходи в бюджета – 119 млн. лева за следващите три години.

Корнелия Нинова от “БСП – лява България” предупреди, че увеличението на акциза води до повишаване на сивия сектор, но не и до подобряване на здравословното състояние на нацията. Какво правят пушачите, като се вдигне акцизът – започват да търсят цигари “на черно”, когато има търсене, има и предлагане, веднага се вдига контрабандата, коментира тя.

Народът пуши независимо от здравната политика на министър Москов, репликира я Менда Стоянова. Тя отбеляза, че повишаването на цените на цигарите не зависи от волята на което и да било правителство, а е в изпълнение на ангажимента на България от 2018 г. да достигне минималния акциз на цигарите за ЕС. Единственото, което можем да направим, е по-малко увеличение в ниския ценови сегмент и по-голямо – в по-високия, добави тя.

Не мога да приема, че данъчният календар трябва да подлежи на промяна на 10-12 месеца, коментира съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов. Не мога да приема, че това е грижа за най-бедните пушачи в България, посочи той. По думите му ролята на акциза е да ограничава вредните навици. “Защо не се загрижихте за бедните непушачи. Ето аз например никога не съм пушил”, посочи той.