Цигарите скачат с 30%

С 1-1,20 лева ще се вдигнат цените на цигарите от най-продавания среден клас заради новите минимални нива на акциза, които въвежда ЕС. До края на 2017 г. той трябва да стигне 90 евро на 1000 къса. В момента средната цена на най-продаваните цигари в България е 4,50 лв., а през следващите 4 години ще стигне минимум 5,50 лв., което прави близо 30% увеличение.

Справка показва, че всъщност цените на цигарите у нас не са променяни от 2010 г. насам. Корекция не е правена дори с инфлацията през последните три години, която е 11,5%.

След последното повишение на акциза през 2010 г. не е имало друга актуализация на цените на цигарите в България, за разлика от другите държави в ЕС, където само през 2013 г. те са нараснали с между 2 и 14% , като средният ръст за държавите от ЕС е 4%.

Друго сравнение с останалите държави от ЕС пък показва, че кутия от една от най-известните марки е с една от най-ниските цени в България, като цигарите са по-евтини дори от тези в новоприетата членка Хърватия.

Въпреки това сравнение на преките и косвените данъци в крайната цена показва, че у нас имаме един от най-високите проценти на данъчна тежест. При средна продажна цена от 4,50 лв. на кутия в България за производствени разходи отиват по-малко от 1 лев, а останалата част – за покриването на данъци и купуването на бандероли.

Цената на лепенките, които се поставят, за да се докаже, че е платен акциз, също се оказва една от най-високите в България. Тя е 6,1 евро на 1000 къса цигари. В редица други държави от ЕС бандеролите са безплатни, тъй като цената им е покрита от държавата или пък е включена в акциза.

Поради това част от компаниите продават продуктите си на българския пазар в ниския ценови сегмент с нулева печалба и дори на загуба. За да избегнат по-дълго субсидиране, някои от международните компании вдигнаха вече цените. Например при “Филип Морис” с 10 ст. поскъпнаха част от марките в края на 2012 г.

“Джапан табако” вдигна цените на “Уинстън” с 10 ст. през юли тази година. Според анализатори всички компании в България са изправени пред тежка ситуация, а голяма част от международните регистрират негативни финансови резултати. Това означавало, че скоро и те ще последват примера на своите конкуренти. Като плавно поскъпване може да се очаква още от следващата година в рамките на 10-20 ст. на кутия. И това при условие, че няма да бъде повишен акцизът. Поне засега от финансовото министерство не са обявили, че смятат да го вдигат още от догодина, пише “24 часа”, цитира Агенция Кросс