Църквата отбелязва Рождество на Пресвета Богородица

Рождество Богородично е църковен празник. Всяка година на 8 септември, Българската православна църква отбелязва този ден. Счита се, че това е третият по големина празник от източноправославния календар. Той е посветен на Богородица и е сред 12-те най-големи религиозни празника почитани от църквата. Родителите на Дева Мария – Йоаким и Ана, били вече престарели, но нямали деца. Смятайки, че греховете му са причина за бездетството им, Йоаким се отправил в пустинята, където се отдал на пост и молитва. Жена му Ана, упреквайки себе си, се обърнала с гореща молитва към Бога да ги дари с дете, като му обрекла бъдещата си рожба. Внезапно й се явил Архангел Гавраил и й открил, че ще роди благословена дъщеря, чрез която целият свят ще получи спасение. Архангелът се явил и на Йоаким в пустинята и му съобщил за бъдещото рождение на Пречистата Дева. Света Ана дава обет, че ще обрече детето си на Бога. Когато малката Мария навършва три години, родителите я завеждат в Йерусалимския храм и така изпълнили обещанието си да предадат своята единствена рожба в служба на Бога. Мария остава да живее в храма, като приема върху себе си дълга да лекува в скръбта им всички самотни и изоставени хора. Напуска земния живот на 64-годишна възраст на 15 август.
На 8 септември православната църква прославя Божията майка като пазителка на християнското семейство и покровителка на родилката и детето. На много места се спазва традицията да се замесва и изпича малка питка, намазана с мед за родилката, наречена “Богородична питка”.
Църквата “Рождество на Пресвета Богородица” в Поморие отбелязва своя храмов празник. Красивата постройка, която се издига в центъра на града, е изградена през 1890 г. от известния тревненски майстор Уста Генчо Кънев. В средата на наоса, който има почти квадратна форма, са изградени четири големи колони. През 1891 година се състояло освещаването на новопостроения храм, ръководено от митрополит Герасий. Част от иконите са донесени от Русия, а иконостасът бил богато и красиво дърворезбован. Няколко десетилетия по-късно към него са прибавени две странични крила, които придали завършен вид на иконостаса.
През 1959 г. църквата е основно преустроена, изписана от художниците Н.Ростовцев, К.Йорданов и А.Сорокин, а иконостасът се подменя с резбован-дело на К.Кошаревски. Каменната мозайка, изобразяваща Богородица с Младенеца, която стои над входа на църквата “Рождество на Пресвета Богородица” е дело на Георги Атанасов от 1977 година.
В наши дни в църквата „Рождество на Пресвета Богородица” се провежда международният фестивал за православна музика”Света Богородица- Достойно есть”.  Празнично украсеният храм в няколкото юнски дни се превръща в уникален духовен център на православни християни от десетки страни.

Покровът на Божията Майка закриля, дава упование и сила на всички, докоснали се по някакъв начин до празника.

Cyrkva S.B.