Черноморското крайбрежие ще бъде представено в ЮНЕСКО през 2016

След успеха на изложбата „Морето сближава всичко далечно” в седалището на ООН в Ню Йорк, една голяма новина дойде от ЮНЕСКО чрез директора на Дипломатическия институт при министъра на външните работи г-жа Таня Михайлова, съобщава Геопан.
Международният изложбен проект „Морето сближава всичко далечно” ще бъде представен през м.май 2016 в седалището на ЮНЕСКО в Париж, по покана на г-жа Ирина Бокова. Черноморската изложба, създадена с обединените усилия на Държавна агенция „Архиви”, СУ „Св. Кл. Охридски”, Дипломатическия и Културния институти при МВнР и черноморските общини, в Париж ще бъде показана в своя пълен формат. Той обхваща най-ценните картографски изображения на Черно море от II до XIX век и изложбения модул „Хора и градове”. В него са представени български черноморски общини, с акцент на Старинен Несебър – световно културно наследство под егидата на ЮНЕСКО.
Изложбеният проект „Морето сближава всичко далечно” се очертава като една от успешните културни инициативи на страната ни в полза на Черноморското й крайбрежие.
След Париж, последователно осъществената концепция на ГЕОПАН – Бургас, вероятно ще се нареди в списъка на малкото български изложби, представени в седалищата на три големи международни организации – ООН (Ню Йорк), ЕС (Страсбург и Брюксел) и ЮНЕСКО.
Решението на Генералния директор на ЮНЕСКО г-жа Ирина Бокова е знаково в навечерието на патронния празник на две от най-старите европейски общини – Несебър и Варна – Успение на Пресвета Богородица. То показва възможностите на културната дипломация…

На снимката: Миниатюра от  изложбата „Морето сближава всичко далечно”. Светите братя Кирил и Методий – съпокровители на Европа, създатели и разпространители на първата славянска азбука – глаголицата, откриват мощите на Св. Св. Климент, папа Римски, в Херсонес Таврически Черно море. Менологий на император Василий ІІ, около 985 г.
Миниатюра, от ръкопис Ватиканска апостолическа библиотека – Cod. Vat. Gr. 1613, f. 204r ЦДА, КМФ 35 Инв. № 1005/4