Шести концерт от поредицата „Солистите на Държавна опера – Бургас“

Шестата проява от поредицата „Солистите на Държавна опера – Бургас“ предстои в събота, 9 март, от 11 часа във фоайето на Операта. В програмата на вокалния концерт ще прозвучат както шедьоври от оперната и оперетната класика, така и популярни италиански и испански канцонети. В поредното събитие от камерната поредицата на Бургаската опера, чието начало бе поставено през м. октомври 2023 г., солисти ще бъдат: мецосопраното Йоана Кадийска и тенорът Яни Николов, на рояла застава Мира Искърова.

Младата солистка на Бургаската опера Йоана Кадийска в края на ноември дебютира успешно в мечтаната за нея роля на най‐известната циганка в артистичния свят – Кармен в едноименната опера от Жорж Бизе, под палката на маестро Сунай Муратов. Пълнокръвен, въздействащ и многоспектърен образ изгради младата певица, която напълно импонира на ролята – като облик и емоционалност. Кадийска подходи към мечтаната за нея роля отговорно, с много вложена страст и последователност в творческия процес – резултатът бе осезаем и всички присъстващи – и публиката, и нейните сценични колеги, го усетиха и оцениха. Йоана Кадийска и Яни Николов ще пеят и в спектакъла на „Кармен“ на откритата сцена на древния мегалитен комплекс Бегликташ – на 24 август т. год., също под палката на Сунай Муратов. Бургаската публика познава прелестното мецосопрано и в ролите й на Розина в „Севилският бръснар“ от Джоакино Росини – тя участва в спектакъла на знаменитата комична опера на сцената на пълния Летен театър през м. август 2023 г., в образа на Мадалена в „Риголето“ от Верди – предстоят й спектакли със заглавието през м. май в Бургас, Враца, а през август – на сцената в Бегликташ; Фенена – в „Набуко“ от Верди – Кадийска участва в ролята по време на спектакъла в тракийското светилище Бегликташ в рамките на фестивала „Опера на светилището“ 2023 г., заедно с Яни Николов – в ролята на Измаел.

Другият солист на концерта в събота – Яни Николов, също участва с Йоана Кадийска в спектакъла на „Кармен“ през м. ноември – в ролята на контрабандиста Ремендадо. Двамата млади певци са в забележителен сценичен тандем и в ролите на Хубавата Елена и Парис в оперетата от Офенбах „Хубавата Елена“. Те участваха в концрта спектакъл с френска музика „Любовна история“ – през м. февруари 2023 г., както и в мащабната атрактивна оперетна гала „Любов, шампанско и кан-кан“, по сценарий и режисура на Марио Николов, на официалното закриване на Бургаските музикални празници „Емил Чакъров“ 2023 г., също като дует, както и със солистични изпълнения. След дни – на 12 март, от 19 часа в залата на Операта предстои дебют на Яни Николов в ролята на Граф Цедлау във „Виенска кръв“ от Йохан Щраус-син, под палката на маестро Деян Павлов. Солистът на Държавна опера – Бургас преди дни се превъплъти в образа на Алфред в друг музикален шедьовър Йохан Щраус-син – „Прилепът“, под диригентството на маестро Димитър Косев, а през летния сезон на 2023 г. – на сцената на Летния театър в Бургас, и на откриването на Сезон 2023/ 2024 – в залата на Бургаската опера  – в ролята на Шандор Баринкай. На 25 март предстои участие на Яни Николов в Стара Загора, заедно с Нона Кръстникова, под палката на Деян Павлов – в концертния спектакъл с музика от френското класическо кино – „Любовна история“, като концертът ще бъде представен и през м. юли на остров „Света Анастасия“.

Двамата солисти на Държавна опера – Бургас участват в редица спектакли и камерни концерти на бургаския културен институт.

На рояла в събота ще бъде Мира Искърова, която е преподавател в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ – София.  Тя партнира с вещина, в синхрон с професионализма на двамата солисти, с интелигентното присъствие зад рояла, като извайва не само музикалните фрази, но и се слива с настроението и посланията на всяко от изпълненията.

В програмата на вокалния концерт в събота ще прозвучат творби на композитори от различни епохи. Яни Николов ще представи Ария на Дон Базилио из операта „Сватбата на Фигаро“ от В. А. Моцарт – за нея тенорът казва, че ще изпее рядко изпълнявана пълна версия на арията, като този факт би представлявал интерес за почитателите на класическото музикално изкуство. Той допълва, че концертът е замислен като изискан букет от произведения на различни композитори, като ще бъде своеобразен красив музикален дар за дамите – във връзка с 8 март. В концертната програма ще прозвучат и дуети от опери на Моцарт, Ария на Арлекин из операта „Палячи“ от Руджиеро Леонкавало, дуети из „Хубавата Елена“ от Жак Офенбах, както и обичаната от всички мелодия на „О, соле мио!“  и други популярни италиански и испански канцонети.

На 9 март шестото събитие от поредицата „Солистите на Държавна опера – Бургас“ ще бъде прекрасен цветен емоционален акцент на почивния ден.

Следващият концерт от поредицата „Солистите на Държавна опера – Бургас е на 23 март от 11 часа във фоайето на Операта, с участието на сопраното Йоана Железчева и тенора Даниел Дамянов. На рояла ще бъде Игор Кириянов.

 

Билети за концерта могат да бъдат закупени на касата на Операта, каса „Часовника“ /пред хотел „България“, работи и в събота/, както и в мрежите на Grabo – https://grabo.bg/burgas/operen-kontzert-0rkz3 и Eventim – https://www.eventim.bg/bg/bileti/drzhavna-opera-burgas-foaye-burgas-opera-foaye-1408972/performance.html.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *