Яли сме лазаня от кон!

Конска лазаня е открита в търговска верига в България. Късно в петък, след сигнал на Еврокомисията, в магазин от голяма верига е била открита така наречената конска лазаня, съобщава КРОСС.

Продуктът, произведен във Франция, веднага е бил изпратен за анализ в лаборатория в Германия. Всички количества – общо 86 килограма, са иззети от магазинната мрежа. По разпореждане на министър Мирослав Найденов, цяла нощ екипите на агенцията по безопасност на храните са работили по случая.

По информацията от ЕК, продуктът се различава от тези, които досега бяха установени в останалите европейски страни, с конско месо.

“Установени и иззети са 86 килограма лазаня, която идва от Франция и е произведена в Люксембург. Количеството е възбранено. Ще бъдат изпратени ДНК проби в Берлин, за да се установи дали става въпрос за конско месо, тъй като съобщението на ЕК е за съмнение и те не потвърждават категорично, че съставът е от конско месо. В постоянна връзка сме с ЕК, имаше много бърз обмен на информация и колегите от БАБХ, ако има и други съмнения, ще реагират и на тях”, обясни министър Найденов.

Ако се окаже, че няма състав на конско месо, продуктите ще бъдат разрешени, ако не – ще бъдат унищожени, уточни той.

„Надявам се, че търговските мрежи ще могат да потърсят обезщетение, ако се наложи да се унищожава продукция”, посочи министърът.