10 партии и 8 коалиции се регистрираха за изборите през март

Изтече срокът за регистрация в Централната избирателна комисия (ЦИК) на партиите и коалициите, които искат да участват в предсрочните парламентарни избори на 26 март.

Документи подадоха общо 10 партии – ГЕРБ, ДПС, ВОЛЯ, „Българската пролет”, Българско национално обединение, „Глас народен”, ДРОМ, Партия на Зелените, Партия „Възраждане” и партия „Презареди България”.

Регистрираните коалиции пък са 8 – „БСП за България”, Реформаторски блок, Обединени патриоти, коалиция „АБВ-Движение 21″, коалиция „Да, България”, платформата „Нова Република”, коалиция „ДОСТ-НПСД” и Коалиция на недоволните.

Тази година желаещите да участват имаха само седмица за регистрация в ЦИК. Броят на партиите намалява за сметка на коалициите спрямо парламентарния вот през 2014 г. Тогава за участие се регистрираха общо 7 коалиции и 22 партии, като впоследствие 4 от тях отпаднаха.

На предстоящия вот обединение, разделение и прегрупиране има както вляво, така и вдясно. За разлика от 2014-а този път две от партиите в левицата решиха да се коалират – АБВ с новоизбрания си лидер Константин Проданов и „Движение 21″ на Татяна Дончева.

Вдясно Реформаторският блок се явява в съкратен състав, след като ДСБ на Радан Кънев и НПСД на Орхан Исмаилов се отцепиха.

При националистите – към коалицията на НФСБ и ВМРО този път се присъединява и „Атака”, която през 2014 г. се яви самостоятелно. Коалицията се яви в този състав и на президентските избори, когато събра близо 15%.

В ДПС пък настъпи разцепление – от партията си тръгнаха лидерът на ДРОМ Илия Илиев и Лютви Местан, който създаде ДОСТ. Партията на Местан не излъчи кандидат на президентския вот и обяви подкрепа за кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева, въпреки че от ГЕРБ се разсърдиха на подкрепата и заявиха, че не я искат. ДОСТ ще се яви в коалиция с партията на отцепилия се от Реформаторите Орхан Исмаилов.

Другият отцепник от РБ Радан Кънев пък основа надпартийната формация „Нова Република”.

Нов играч вдясно е и партия „Да, България” на Христо Иванов, която в последния момент се наложи да събира наново подписи и да се яви като коалиция със „Зелените” и ДЕОС.

Дебют на парламентарни избори ще направи и партия „Воля” на бизнесмена Веселин Марешки, който събра малко над 11% на президентския вот през ноември.

След проверка на подписите от ГРАО ще обявят списъка с допуснатите кандидати до 11 февруари. В случай на отказ от ЦИК партиите ще могат да обжалват решението пред ВАС, който трябва да се произнесе най-късно до 18 февруари.