12 песни в надпревара за наградите на “Бургас и морето”

burgas-i-moretoКонкурсът за популярна песен “Бургас и морето” ще огласи сцената на Летния театър на 3 август, събота, с начало в 20:30 ч. Тази година за водещи са поканени трима популярни актьори, познати както от малкия екран, така и от театралната сцена. За доброто настроение на публиката ще се погрижат Моньо Монев, Албена Михова и Красимир Ранков.

Публиката ще чуе 12-те песни финалисти, съобщава БНР-Бургас. Достойно е мястото в селекцията тази година на бургазлии. “Петте сезона”, може да не участват като група, но техни представители атакуват конкурса поотделно. Мина Пенкова пише текста на песента “Тръгваш ли?”, а музиката е на Цанислав Петков.  Техният колега Мирослав Станчев създава текста и музиката за песента „Част от мен“, която ще изпълни Георги Кючуков.

С две песни се включва детето чудо Георги Милтиядов. Като изпълнител на „Пясък“ и като композитор на „Дано си простиш“, която е поверена на съпругата на Пламен Ставрев-Пени. Големи са очакванията към представянето на Георги Дюлгеров, който в екип с Руслан Карагьозов ни поднасят песен по текст на големия Христо Фотев „Тоя влак за Бургас…“:

„За мен беше изключително отговорна задача да пресъздавам стиховете на Фотев. Трудно успяхме да намерим самата тоналност на песента.„

„Георги се справи не само като певец, той почувства текста. Всички стихове на Фотев са една изповед. Получи се една рок балада, доста добре според мен. Най-голямата награда за мен ще е, ако бургаската публика хареса тази песен.“ 

Сред утвърдените имена от родния шоубизнес, които ще видим на  сцената на Летния театър, е Дани Милев. Той ни поднася романтична любовна история, озаглавена „Това си ти“. Милев не пести добрите си думи за конкурса като посочва, че именно той му е дал истинския старт в музикалната кариера. С две песни  се включва Йоана Мирчева. Текстописката има две награди от конкурса “Бургас и морето” при дебютното си участие през 2016 година. Сега стои зад  селектираните  “Всичко е предсказано” с ВГ “Трик” и “Забравен град” в изпълнение на младата певица Ралица Спасова. Популярните имена, които личат в екипите, са това на композиторите Валентин Пензов и Светослав Лобушки, само споменаването им е гаранция за качествена песен и заявка за награда.

Песните финалисти ще бъдат оценявани от шестима утвърдени авторитети в бранша, сред тях певиците Ева Найденова и Йорданка Христова и композитора Димитър Гетов. Те бяха и част от подборната комисия, която по традиция заседава в сградата на БНР-Бургас. Ето какво казаха двете дами:

“Прекрасни песни имаше, не бива да се забравя, че това е конкурс за песен, а не изпълнител. Шлагер се пише най-трудно.”

“Много участници от различни поколения има тази година, доста млади хора, което е хубаво. Като че ли преобладават баладите. Красиви песни, трудно ще е на публиката да избере, на нас още повече.” 

Публиката в Летния театър също ще може да избере своята песен фаворит. Докато се обработват резултатите от гласуването, зрителите ще чуят рецитал, посветен на поетесата Петя Дубарова. На сцената ще прозвучат едни от най-красивите български песни, сътворени по нейни стихове като “Нощ над града”, “Сбогом, лято”, “Радостта като сълза”, “Лунапарк”, а а сред плеядата звезди на сцената ще са Ваня Костова, Роси Кирилова, Нели Рангелова, Петя Буюклиева, Кичка Бодурова, дует “Ритон” и “Тоника Домини”.