Протестиращи блокираха за цяла нощ пътя Сливен – Ямбол

protestПротестиращи срещу унищожаването на прасета заради африканската чума блокираха за цяла нощ пътя Сливен – Ямбол между селата Крушаре и Чокоба, съобщи БНР.

Изтече срокът, в който трябваше да бъдат убити домашните прасета в 20-километровите зони около 60 големи свинекомплекса.

В Пазарджишко получиха отсрочка за унищожаването на прасета до 11 август. Премиерът Бойко Борисов обеща държавна помощ от 300 лева за всички стопани на домашни животни в санитарните зони в страната. Средствата ще се изразходват за дезинфекция на помещенията, в които се отглеждат животни.

Обещанията на Борисов обаче не бяха приети от протестиращите в Сливенско, които останаха през цялата нощ на пътя за Ямбол край село Крушаре.

Пътят беше блокиран след 17.30 часа вчера, а протестиращите са решени демонстрациите да продължат докато не бъдат изпълнени исканията им. Около 30 души са останали на пътя цяла нощ.

Протестиращите коментираха, че обещаните от държавата 300 лева на двор за унищожени животни са опити да се прекрати недоволството, но според тях те не покриват щетите и труда им. За това те бяха категорични, че ще продължат да протестират.

“Ще държим до последно, поне докато можем да издържим поне физически; Колкото мога да стоя ще стои да отстоявам истината.; Може и 20 да стане. На този етап ще си запазя хапката, за да не сме гладни, защото ако ще трябва да сме гладни по-хубаво да дам живота си. Да се самозапаля ли, там.. каквото трябва ще направя няма назад. За мен чума няма.”

Протестът в село Крушаре продължава и пътят към автомагистрала „Тракия” остава блокиран.