24-часова национална стачка блокира Гърция

Гърция е блокирана от обща национална стачка. Спряха морския, железопътния и въздушния транспорт. Затвориха граничните пунктове и централните пътища. Всички протестират срещу увеличаването на данъците и промените в пенсионната система.

Стачката блокира достъпа до Гърция. Морският транспорт е спрян напълно, като моряци и пристанищни работници удължиха протестите си до събота. Нито един влак не се движи. Отменени са всички полети към гръцките летища до 12 часа на обяд. Затворени остават днес кметства, областните управи, държавните учреждения. Болниците приемат само спешни случаи. Учителите също участват в стачката. Градският транспорт работи само в часовете за извозване на демонстрантите. Такситата не се движат. Затвориха повечето бензиностанции.

Фермерите блокират навсякъде, но обещават, че би могло да отворят поне за час някои гранични пунктове. Няма достъп до Македония, Албания и Турция. По магистралата Егнатия на повече от 15 места са струпани хиляди трактори и движението е спряно. По островите блокираха достъпа до летищата.
Демонстрации днес ще се проведат във всички градове на Гърция, информира Кросс. Масови протести ще има пред парламента в Атина.

Политически анализатори коментират,че правителството на Алексис Ципрас е притиснато, както от масовите протести на фермерите срещу високите данъци, така и от работещите в частния сектор срещу промените в осигурителната система. Предполага се, че правителствената коалиция няма да издържи на обществения гняв и ще подаде оставка.