31 март е крайният срок за представяне на доклади за изпълнение на условията в разрешителните за заустване на отпадъчни води

До 31 март 2014 г. трябва да се представят в съответната РИОСВ и Басейнова дирекция докладите за изпълнение на условията в издадените разрешителни за заустване на отпадъчни води за предходната 2013 година. Задължението се отнася за всички лица – титуляри на разрешителни за заустване на отпадъчни води. В териториалния обхват на РИОСВ-Бургас такива обекти – градски и локални пречиствателни станции, канализационни системи на населени места и промишлени обекти, са общо шестдесет и един.

През първите два месеца на 2014 г. започна плановият контрол за настоящата година и експертите от РИОСВ-Бургас извършиха проверки на 25 такива обекти, с пробовземане на 27 водни проби за анализ. Съставени са шест акта за констатирани нарушения на Закона за водите и са издадени четири наказателни постановления за заустване на отпадъчни води без разрешително в размер на 2000 лева всяко. От началото на годината, в резултат на анализи от предходни проверки, са наложени и пет нови текущи месечни санкции за превишаване на нормите за качество на заустваните отпадъчни води и една нарастваща еднократна санкция на ПСОВ-Елените в размер 25 095 лв. месечно за период от шест месеца.

Подробна информация е публикувана на Интернет страницата на РИОСВ-Бургас, ниво „Контролна дейност”.