69 загинали и 130 ранени при дерайлирането на влак в Испания

Най-малко 69 души са загинали, а 143 душ са ранени при дерайлиране на влак край Сантяго де Компостела в Испания. Влакът е пътувал от Мадрид до пристанищния град Ферол. Спасителните екипи са извадили 65 тела от останките на катастрофиралия влак. 4 души са починали по-късно в болницата, съобщи actualno.com. Броят на жертвите може да се увеличи, понеже някои от вагоните все още не са претърсени. Все още не са изяснени причините за инцидента

Испански уебсайт е публикувал снимка на която се виждат няколко дерайлирали вагона, като от първия вагон се издига дим.

„Всичко стана много бързо. Сякаш на завоя влакът започна да се преобръща и вагоните се качиха един върху друг. Много пътници бяха смачкани на дъното. Ние се опитахме да излезем и разбрахме , че влакът гори. Видях трупове”, разказва пътникът от катастрофиралия влак Рикардо Монтесо. Друг очевидец съобщава за експлозия, чула се преди да дерайлира влака.

„Броят на жертвите няма да бъде по-малък от 35 души. По релсите има тела. Прилича на сцена от Данте”, заяви представителят на Алберто Нунес Фейо. По данни на железопътната компания Ренфе в дерайлиралия влак са пътували 238 души.

Според местните медии вероятната причина за катастрофата е , че влакът може би се е движел със скорост по-висока от разрешеното със 140 км/ч. Представителят на местните власти, Самуел Хуарес, твърди, че в момента на аварията влакът се е движел със скорост 220 км/ч, като на този участък максималната разрешена скорост е 80 км/ч. Представителите на държавната железопътна компания „РЕНФЕ” настояват, че влакът се е движел със скорост не по-висока от 180 км/ч, което също е значително повече от разрешения лимит.

Испанският премиер Мариано Рахой изрази солидарност с жертвите на влаковата катастрофа в Испания.„Искам да изразя своите съболезнования и съпричастност с жертвите на ужасяващата влакова катастрофа в Сантяго де Компостела”, заяви Рахой чрез социалните мрежи. Сантяго де Компостела е роден град на Мариано Рахой.

Папа Франциск от своя страна призова за молитви за жертвите на влаковата катастрофа в Испания и също изрази