70 години от атомната бомбардировка над Нагасаки

Японският град Нагасаки днес си спомни за американската атомната бомбардировка, която преди 70 години отне живота на 74 хиляди души. Събитието бе ознаменувано с възпоменателната церемония в Парка на мира в града.
На 9 август 1945 година в 11,02 часа местно време ядрената експлозия унищожава 80% от сградите в града, сред които и прочутата катедрала Ураками.
Днес в същия час хората в Нагасаки и в цяла Япония запазиха едноминутно мълчание. В града отекна вой на сирени и звън на камбани.
На церемонията присъстваха делегации на 76 страни, в това число САЩ, Великобритания, Франция, Русия и Иран, както и над 6 000 граждани.
Кметът на Нагасаки Томихиса Тауе прочете декларация за мир с призив за пълно ядрено разоръжаване.
След войната нашата страна тръгна по пътя на пацифистка държава. В името на Нагасаки и цяла Япония, никога не трябва да променяме принципа на мира, който отрича войната.
Изявление направи и премиерът Шиндзо Абе, критикуван за новия закон за разширяване на правомощията на японските сили за самоотбрана. Премиерът подчерта решителността на неговото правителство за ликвидиране на ядреното оръжие, като за целта ще представи проект на резолюция в ООН.
Церемонията завърши с пускане на бели гълъби над града като символ на мира. /КРОСС/