Eкстремно ниски температури в цялата страна

Жълт код е обявен за последния ден от 2014 г. в 24 области на страната заради екстремно ниски температури и силен вятър. В Бургаска област жълтият код е заради силен вятър, чиято  скорост е 15-20 м/сек. и пулсации до 24 м/сек. Отрицателни ще останат температурите, максималните ще бъдат около -2 градуса. По данни на метеоролозите, в Бургаско ще се изпрати 2014-та година при температури около и под -10 градуса. Времето ще се задържи студено с температури под нулата и в първия ден от Новата 2015-а, но сняг на 1-ви януари не се очаква.

В София се очакват минус 14 градуса. Кодът е в сила за всички области, без Пазарджишка, Пловдивска, Смолянска и Старозагорска. За последните 4 области обявеният код е зелен, съобщиха от НИМХ.

В 13 области ще бъде много студено с отрицателни дневни температури – Благоевградска, Кюстендилска, Пернишка, София-град, София област, Видинска, Монтанска, Врачанска, Плевенска, Ловешка, Габровска, Великотърновска и Русенска. Там минималните температури сутринта ще бъдат между минус 14 и минус 9 градуса, а максималните – между минус 10 и минус 5.

В пет области на Североизточна България ниските температури ще бъдат придружени от силен вятър. Това са областите Търговищка, Разградска, Шуменска, Силистренска и Добричка. Там също ще бъде с отрицателни дневни температури. Минималните температури сутринта ще бъдат между минус 14 и минус 9 градуса, а максималните между минус 10 и минус 5. Ще духа силен северен вятър със скорост 15-20 м/сек. и пулсации до 24 м/сек. Ще има условия за образуване на преспи и навявания.

В шест области на Източна и Южна България е обявен жълт код заради силен вятър. Това са областите Варненска, Бургаска, Сливенска, Ямболска, Хасковска и Кърджалийска. Там ще духа силен северен вятър със скорост 15-20 м/сек. и пулсации до 24 м/сек.