Ще викаме помощ на 112 и със снимки и видео

Със снимки и видео ще можем да викаме помощ на спешния телефон 112. Това ще бъде записано в Закона за националната система за спешни повиквания между първо и второ четене. Предложението е на депутата от Коалиция за България Захари Георгиев, а идеята дошла от Петър Манчев. Преди две години той патентовал свое изобретение, което позволява предаване на дигитални изображения от мобилна станция.

По думите на Манчев става въпрос за въвеждане на специален софтуер в центровете на единния европейски телефон за спешна помощ. Чрез него операторите ще могат да получават снимки и видео от мобилни телефони, таблети и други устройства.

„Този тип заявка за помощ съдържа информация за географските координати, от коя мобилна клетка е изпратена, а към нея може да има и аудио”, обясни изобретателят. Според него снимките били изключително ценни и за застрахователите, тъй като запечатвали момента на произшествието. В 12 държави от ЕС вече се използвали снимки и видео на тел. 112. Това дава алтернативна възможност за комуникация с центровете, където в момента хората с проблеми със слуха и говора няма как да потърсят помощ.

Около 300 000 лева годишно ще струва и още едно нововъведение – изпращане на есемеси на спешния телефон 112. Това обясни вносителят на промените в закона Захари Георгиев. Вчера вътрешната комисия ги гласува с пълно единодушие. Депутатът обясни, че получаването на текстови съобщения в центровете на тел. 112 би помогнало в кризисна ситуация на повече от 200 000 българи, които имат увреждания на слуха и говора. Към тях се добавят и хората, изпаднали в екстремни ситуации. Депутатът даде пример с отвличанията.

До края на миналата година България имала възможност да кандидатства за грантова схема от Брюксел и внедряването на текстовите съобщения до 112, но я пропуснала. ЕК разпределила 20 млн. евро между страните, които поискали помощ за това, предаде Kross.bg.