От 15 ноември се въвежда зимното поддържане на републиканската пътна мрежа

От утре, 15 ноември се въвежда зимното поддържане на републиканската пътна мрежа на територията на цялата страна, съобщи на пресконференция министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева. Режимът вече е въведен по рисковите места – високопланински пътища и проходи като Петрохан, Шипка, Предела, участъци от пътища в смолянско и др. От първи ноември се дават 24-часови дежурства в областните пътни управления. Поддържащите фирми трябва да въведат 24-часовият режим от утре – 15 ноември, допълни Терзиева.

Създадена е пълна организация за зимно поддържане на републиканските пътища. Фирмите разполагат с достатъчно количества сол, пясък и химикали, за да посрещнат първия сняг, който очакваме на 22 ноември, увери министърът.

Терзиева изрази надежда времето през зимата да е меко, за да се спестят средства от заложените 60 млн.лв. за зимно поддържане и спестените средства да се вложат през пролетта в ремонт на пътищата.

Фирмите-изпълнители са проверявани няколко пъти за необходимата техника и материали. Съгласно договорите фирмите са готови за зимата, когато са налични 60% от необходимите материали (инертни материали и химически вещества) за сезона.

Напълно са постигнати изискванията на възложителя за подготвеност в 15 областни пътни управления. В 8 области малко не достига, за да са напълно готови. При добра организация днес и утре тези области може да покрият всички изисквания, уточни министърът. Областите, в които не са осигурени изискуемите по договор техника и суровини са Плевен, Хасково, Благоевград и Перник. От понеделник продължаваме с проверките.

На областните управители е възложено да извършат проверка, за да не се допускане техника на една и съща фирма да бъде предвидена за почистване и на републиканската, и на общинската пътна мрежа. В нашите договори е записано изрично, че декларираната техника се използва само за работа по републиканската пътна мрежа.

Държа на засиления контрол, заяви Терзиева. Снегопочистващата техника е оборудвана с GPS, но успоредно с това ще се осъществява и снимков контрол, за да се проследява качеството на изпълнените дейности.

Ситуационният център на АПИ е с денонощен режим на работа, припомни министърът на регионалното развитие. В него се събира и обобщава информацията за ситуацията в цялата страна. Приемат се и сигнали за непочистени или заледени пътища. Всеки, на който му предстои пътуване при усложнени метеорологичните условия, може да се обади на дежурния телефон 070013020 и да получи информация за пътната обстановка за направлението, по което ще пътува. На същия телефон може да се подават сигнали за тежки ситуации на пътя, както и на телефон 112. На интернет страницата на АПИ постоянно се обновява информацията. Сутрин и вечер се публикува обобщен бюлетин за пътната обстановка, а текущо се поместват новини за актуалната пътна обстановка.

По отношение на качеството на работата и спазването на договорите от пътноподдържащите фирми, министър Терзиева е категорична, че няма да се допускат компромиси и ще се налагат санкции.

Санкциите са както следва:

1.    За готовност:

Санкции за непълна зимна готовност се налагат при констатиран недостиг на материали и недостиг или неподготвеност на техника. Фирмите сами са предложили тежестта на санкициите в своите оферти. Те варират от 0,01 до 5% от стойността за един зимен сезон.

(Пример: Ако в Перник има недостиг на материали. След 15-ти ноември за всеки ден, в който не се покриват изискванията санкциите могат да достигнат до 32 хил. лв. на ден.)

2.    При ненавременно започване на работата, довело до трайно заледяване или натрупване на сняг по пътищата над допустимото, глобите са процент от оферираната цена за поддържане на километър път за месец. При различните фирми процентите варират между 50 и 100.

Министър Терзиева апелира всички да тръгват на път през зимния период подготовени. Призовавам шофьорите да сменят летните гуми със зимни и да карат със скорост, съобразена с конкретните условия на пътя, завърши Терзиева.