Млади ротарианци обновиха детска площадка по безопасност на движението в Поморие /видео/

По инициатива на Ротари клуб – Поморие е възстановена детската площадка по безопасност на движението, която се намира в двора на началното училище на СОУ “Ив. Вазов”. В умаленото копие на градски улици в реални условия ще се пресъздават ситуации, в които попадат участниците в движението. Децата ще имат възможност да се вживеят в ролите на пешеходец, водач на автомобил, колоездач, регулировчик и служител в КАТ.
Проектът е дело на младите ротарианци от морския град, които съвместно с Ротари клуб Поморие и Община Поморие закупиха и поставиха пътни знаци и начертаха маркировката.
На откриването отец Иван отслужи тържествен водосвет, а лентата прерязаха Иван Алексиев – кмет на Община Поморие, Ирина Кънчева -президент на Ротари клуб, мандат 2014 – 2015г. и Илко Демирев – президент на Ротаракт – клуб Поморие,  младежи от 18 -30г.. . От името на учителите, учениците и ръководството на СОУ “Ив. Вазов” зам.директорът Ася Пеева изрази благодарност към Ротари клуб и Община Поморие и връчи благодарствени писма.

Повече информация гледайте във видеорепортажа.

 

8 Отзиви

  1. Йордан Начев

    Добре направили са площадка, но да бяха сложили знаци като за деца 1-4 клас. Те знаците по 2 метра високи. Също така да бяха поставили и една обозначителна табела кой знак какво означав ! И до някъде доста евтина работа 5 знака и 5 пешеходни пътеки. Целия проек струва 3 цифрено число. Да, от някъде се започва ! Успех за напреде ! 🙂

    • Илко Демирев

      Знаците по улиците в България никъде не са поставени на 1,5 метра за децата. Второ от безопасна гледна точка са на тази височина. Обозначителна табела кой знак какъв е има . Проекта е с 4 цифрена сума макар че не виждам значение колко струва … предлагам ако можете и разполагате с тази трицифрена сума да направите Вие такава площадка в друго поморийско училище било то в града или в общината !!! Търпим градивна критика но не и некомпетентна 😉 Това е България – млади хора имат желание и отделят време и възможност да направят нещо хубаво за децата на града си и ще се намери някой да ги оплюе и да каже аз щях да го направя по-добре. Ами имате поле за изява ДЕЙСТВАЙТЕ… С простотия към прогрес 🙂

  2. Жечо Вичев

    Може би приятелят ни Илко Демирев не трябваше да подхожда толкова хапливо в отговорът си към критиката от господин Начев, но наистина не е приятно на финала на един успешно реализиран проект във който основно участие сме взели ние, инициаторите на проекта – Ротаракт клуб Поморие (както се споменава в репортажа – млади ротарианци между 18 и 30 години), да получаваме необоснована и бих казал некомпетентна критика (некомпетентна не за друго, а понеже не сте запознати напълно с проекта). Знаците и пътеките са повече от 5, табела с указаните знаци има на входа на площадката, сумата наистина не е огромна, но е 4-цифрена и е изцяло съобразена с възможностите на клубът, знаците не са детски и са изработени от фирма за пътни знаци, поръчани и доставени за този проект. Пътната маркировка е поставена от фирмата която прави маркировката по пътищата на град Поморие. Това обаче е само видимата на откриването част от проекта. Проектът е със съдействието на Община Поморие и е съгласуван с тях по всички въпроси, за тяхната помощ сме дълбоко благодарни. Проектът е съгласуван с КАТ и ДПС (детска педагогическа стая) с чиято помощ ще бъдат изнасяни лекции през учебно време на децата, съобразени с учебната подготовка и материал, за което използвам възможността да благодаря на РУП Поморие и СОУ Иван Вазов за оказаната подкрепа, помощ и добра координация по между ни. За финал на това обяснение ПРИЗОВАВАМ всички които смятат 3-цифрените суми за незначителни да се обърнат към нас или друга подобна организация и да подпомогнат за реализирането на някой такъв или по-голям проект. Благодаря за вниманието и подкрепата на всички които са с нас в нашите начинания!!!

  3. анонимен

    Надявам се, че ще се обърнат внимание на доста неща, но като за деца според мен трябва да се опитате да им набиете в главите най-важното за техния живот по пътищата (извинявам се ако е прозвучало малко грубо, но това е за тяхно добро). Аз съм и шофьор , и пешеходец , и колоездач. Мисля, че най-често срещаните грешки на деца по пътя са следните : изскачане внезапно и бягане на пешеходна пътека – много опасно и неправилно , водача няма време да реагира, а в наказателното постановление на водача се пише най-лесното – каране с несъобразена скорост, което не винаги е правилно, не всички караме коли с АBS и други подобни екстри. Друго нещо, на което искам да обърна внимание е: неправилно паркиралите автомобили , закриваши видимостта около и на самите пешеходни пътеки! – аз лично не съм видял санкционирани за такова нарушение! Трето , свързано с децата , но и не само – пресичането на колоездачи на пешеходна пътека става само чрез бутане на велосипеда , (изключая вело-пътеките като тази до пени маркет, свързани с велоалеята, която вече не съществува, там има изричен светофар, че е възможно да пресичат велосипедисти както и до военния блок също – че никой не го отразява е отделен проблем).Не на последно място е неправилното пресичане, или пресичане по диагонал например – пешеходната пътека се пресича по възможно най-прекия начин и въпреки това тя не осигурява директно предимство – все пак трябва да се огледаш дали на близо няма преминаващ автомобил!Нека да знаят и всички водачи, че всяко продължение на тротоара е пешеходна пътека! – дори и да не е разчертана и маркирана! Обърнете внимание на всички тези неща, особено и на тези , които са най-вече свързани с децата , защото имам доста стаж на пътя и това са най-честите грешки и нарушения, а КАТ да направи акция за неправилно паркиралите автомобили , не да разчитаме само на паяците лятото!

    • порицай полицай

      Абсолютно точен и компетентен коментар.Не претендирам за голям стаж като шофьор,но организацията на движение и съблюдаването на безопасността на движението апропо е функция на общината и съответно КАТ.Масово се навлиза в забранени улици.На прави участъци се кара с повече от допустимата скорост и при наближаване на пешеходна пътека не се намаля скоростта и не се шофира с повишено внимание както е по правилника.А за колите на пешеходните пътеки и на кръстовищата КАТ да си наложи глобите.Както лятото вдигаха колите на туристите така да вдигат и на някои самозабравили се и мислещи се за неприкосновени поморийски индивиди.

  4. Stoyan Kostadinov

    Супер полезен и перфектно изпълнен проект, благодарение на младия лидер Илко Демирев и неговия Ротаракт Клуб. Поздравления 🙂

  5. Ako postavqneto na 4 znaka e proekt, evala