Игнажден е

Игнажден е голям църковен неподвижен празник и се чества на 20-ти декември. Посветен е на Св. Игнатий Богоносец, ученик на Йоан Богослов. Смята се, че той е детето, което Исус Христос посочва, когато обяснява кой е най-голям измежду себеподобните. Наричан е Богоносец, защото сам казвал, че носи в сърцето си Бога. Ръкоположен е за втори архиепископ в град Антиохия. Въвежда в богослужението пеенето на два хора. Осъден на смърт от римския император Траян (98-117) заради верските си убеждения. Загива мъченически, разкъсан от лъвове.

Вярва се, че от този ден започват Новата година и коледните празници.

Според християнската традиция от този ден започват родилните мъки на Богородица. Това е периодът, през който младите и нераждали жени, наричани “мъченици” не работят, за да забременяват и раждат по-леко своите деца.

На Игнажден се отслужва празнична литургия. В народните поверия този ден се смята за начало на Мръсните дни (от Игнажден до Богоявление) и прехода от старата към новата година. Най-характерен за празника е обичаят полязване. По това кой човек ще влезе първи в дома сутринта се гадае за здравето, плодородието и имането през годината. За благословията си той е обсипан с пшеница и сушени плодове – за плодородие. Стопаните може да го дарят с риза, чорапи, кърпа или къделя вълна.

Според народните поверия на Игнажден не бива да се изнася нищо от къщата – най-вече огън, жар или сол – за да не излезе берекетът, не се иска и не се дава нищо назаем, не се шие и плете, не се вари боб, за да не бие градушка, не се пере, за да не налети болест.

Честит имен ден на Игнат, Игната, Пламен, Огнян, Светла и техните производни имена!