Десетият музикален фестивал на хора с увреждания на 28.08.2015 г. в Поморие

Десетият юбилеен музикален фестивал на хора с увреждания ще се проведе на 28  август 2015 г. в Поморие. Фондация “Сила за живот” ежегодно организира в Поморие музикалния фестивал. Той се провежда на централния площад. В него участват талантливи певци, танцьори и инструменталисти с физически увреждания. Участниците във фестивала се представят с изпълнение по свой избор без ограничение в музикалния жанр – народни песни, поп, рок, джаз, оперно изпълнение, авторски творби, танц или музикална композиция. Основоположник на фестивала и учредител на фондация „Сила за живот” е Пламен Толев – Берти, който вече не е между живите. Благодарение на него за първи път в България се организира Международен музикален фестивал за хора с физически увреждания. Първото му издание в Поморие беше през септември 2006 г., под патронажа на Министерството на културата. Целта на Музикалния форум е да открива даровити хора в неравностойно положение с музикален талант от цялата страна, който да покажат пред обществеността.

“Събитието е форма за преодоляване на социалната изолация на хората в неравностойно положение и приобщаване към съвременните културни ценности чрез изразните средства на изкуството”,  казва за фестивала в Поморие председателят на Фондация „Сила за живот” Йордан Стефанов.

Юбилейното издание на Националния музикален фестивал за хора с увреждания „Равен шанс за всеки талант – Поморие 2015” ще бъде официално открито на 28.08.2015 г. /петък/, от 20.00 часа на външната сцена на читалище „Просвета 1888”.
Фестивалът се организира от фондация „Сила за живот” и Община Поморие, с финансовата подкрепа на фонд „Социална закрила” към Министерството на труда и социалната политика. Събитието е под патронажа на омбудсмана на Република България и е включено в културния календар на страната за 2015 година.
От 10.00 часа на същия ден, в конферентната зала на почивна станция „Далас” в град Поморие, ще бъде проведена пресконференция във връзка с фестивала. Основните акценти ще бъдат:
– Социалната политика спрямо даровитите хора с увреждания в България;
– Ролята на средствата за масово осведомяване в диалога между тази социална група и държавните институции;
– Постигнатото и пропуснатото при участието на тези хора в културния живот на страната.

1 коментар

  1. Подкрепям и приветствам хората с увреждания, които имат куража и силата да покажат своите талант и възможности. Гордея се с това, че Поморие е градът, който успя да запази традицията за изява на талантите и провеждането на този фестивал. Призивът и молбата ми към Община Поморие е да създадат достъпна среда за хората с увреждания на Историческия музей – Поморие и всяка обществена и културна сграда в града.