Регистрираните партии и коалиции за участие в изборите в община Несебър са 12

Регистрираните партии и коалиции за участие в изборите за кмет и съветници в Община Несебър вече са 12.
Първият и единствен кандидат за кмет на Община Несебър-Николай Димитров е издигнат от 5 членен Инициативен комитет /ИК/ и е регистриран на 8 септември.На същата дата ОбИК е регистрирала още заявленията на ПП «Българска социалдемокрация» с кандидатури за кмет на община /КО/, кметове на всички населени места /КВНМ/ в общината и общински съветници/ОС/.
На 10 септември ОбИК регистрира НФСБ със заявления за: ОС, КО и кметове на Обзор и Оризаре.След това са регистрирани заявленията на: ПП МОРЕ във формата: КО, ОС, КВНМ.Същият формат е и на ПП ГЕРБ.Регистрацията на ПП Движение 21 е за ОС и кметове на Баня, Гюльовца и Кошарица,на пп АБВ-за ОС и КВНМ.ОбИК е регистрирала и първата коалиция от партии /КП/ под името «БСП-ПК «Тракия».Тя е със заявления за ОС и КВНМ.
На 11 септември Пейко Янков също е регистрирал КП «Сила»,включваща ПП «Нова алтернатива» и ПП «Новото време», като тя е само със заявление за ОС.Със същото завление е ПП ЗС»Александър Стамболийски», регистрирана от Христо Тодоров.На същата дата е регистрирана и ПП «Български социалдемократи», която е със заявления за КО, ОС, КВНМ-без Свети Влас.
Срокът за регистрация на партиите, съгласно хронограмата на изборите изтича в 18 ч. на 14.09.2015. Партия или коалиция от състава на местна коалиция, която след регистрацията на местната коалиция напусне състава й, може да участва на изборите самостоятелно,след като се регистрира в ОбИК.След визирания час и обявяване на решенията на ОбИК ще стане известен окончателният брой на партиите и кп в изборите за кметове и ОС, както и формата им в това участие.
На изборите през 2011 г. 3 от листите за съветници бяха с пълен брой от 21 кандидати-на местната кп Либерален съюз Несебър и пп Море и Герб.С 15 души се явиха от Ново начало и Синята коалиция.С 14 души е кп Заедно за община Несебър,с по 12 са от пп: БСП, Атака, Български социалдемократи, с 11-гражданско обединение Единство, 10-ппОБТ български лейбъристи,9-НФСБ,с по 6-Обединена социалдемокрация и ПК»Тракия», 5-Зелените. С по двама кандидати бяха: Единната народна партия,РЗС и Българската левица.
Имаше и двама са независими кандидати за съветници-Ивайло Ляхович и Георги Коршутов, а Илияна Куртева-Кенова бе единствен кандидат от пп Национално движение за възход и единство.
22 септември е срокът в който ОбИК трябва да излезе с решение за поименната регистрация на кандидат-участниците от партиите и кп и ИК в изборите за кметове и ОС в Община Несебър.През 2011 г. броят на участниците достигна 184, фигуриращи в 20 листи.
Междувременно стана известно,че след подписването на предложението за състава на ОбИК с особено мнение от упълномощения представител на ДПС Неслян Тодорова, ЦИК е извършила промени в заеманите длъжности в комисията.В нейния окончателен ръководен състав Силвия Димитрова от ГЕРБ остава председател, Десислава Николова от БСП-секретар, Мария Стрезова, предложена от „България без цензура” за зам.-председател става само член, а нейното място в ръководството се заема от Евдокия Делибалтова от ДПС.

На основание чл. 87,ал. 1,т.1 и чл. 92 от Изборния кодекс, във връзка с Решение № 1984 -МИ/НР от 08.09.2015 г. на ЦИК и приложените към него методически указания и на основание представена от ГД „ГРАО” Таблица на броя на избирателите в съответните СИК, и във връзка със Заповед № 1765/ 03.09.2015 на кмета на Община Несебър, с която са образувани избирателни секции, ОбИК определи общия брой членове и ръководните длъжности за съответните политически партии и коалиции на СИК в Община Несебър на 286 души. Членовете на СИК от ГЕРБ ще бъдат 101,в т.ч-36 секционно ръководство, БСП-Лява България-съответно 48 и 18, ДПС- 44 и 17,РБ-28 и 11, ПФ-22 и 9,ББЦ-17 и 7,Атака-13 и 5, АБВ-13 и 5. Със същото решение са утвърждават номерация и административен адрес на СИК, както и броя на членовете на конкретните СИК и подвижните секционни избирателни комисии (ПСИК) за Община Несебър.
Максим МОМЧИЛОВ