24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост

България чества Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. На този ден българите прославят делото на Светите равноапостоли братята Кирил и Методий. През 1851 година по идея на Найден Геров българското училище в Пловдив организира първото тържество, посветено на Св. Св. Кирил и Методий. Инициативата  е подета и в други градове през 60-те години на ХІХ в. 24 май /11 май по стар стил/ постепенно се превръща в общобългарски празник на просветата.

През 1892 г. Стоян Михайловски написва текста на училищния химн, познат на всеки българин с първия си стих “Върви, народе възродени”. Химнът е озаглавен “Химн на Св.св. Кирил и Методий” и включва 14 куплета, от които ние днес изпълняваме най-често първите шест. Панайот Пипков създава на 11.05.1900 г. музиката към химна.

Сведения за честването на този ден като празник на българската просвета има още през XII век. Двамата братя Кирил и Методий са канонизирани за светци още с идването на техните ученици в България през 886 г. Създатели на глаголицата те превеждат богослужебните книги, необходими в раннохристиянска България.
Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост се отбеляза  с празнични шествия и общоградски тържества,  а официална българска държавна делегация посещава Ватикана, където отдава почит на гроба на свети Кирил в църквата “Сан Клементе” в Рим.

В Поморие  празничното шествие започва в 10:30 по главната улица до площад „Св. Св. Кирил и Методий”, където ще започне празничният концерт, с участието на Общински духов оркестър, ДФТА „Раковина”, Анелия и Кристиян Налбантови, деца от ДГ „Веселушко” и ДГ „Детелина”, Клуб по спортни танци „Блясък” и Мажоретен състав при НЧ „Просвета – 1888”.