Създаден е междуинституционален механизъм задържане на децата в училище

Правителството прие решение за създаване на механизъм за съвместна работа на институциите по обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст. Причина за въвеждането му е необходимостта от интегрирана политика и ангажираност на всички ведомства и институции, свързани с образованието и с личностното и професионалното развитие на децата и учениците в България. Целта на механизма е да се подобри междуинституционалното взаимодействие и да се определят функциите и задълженията на всички отговорни страни.

По данни на Националния статистически институт през учебната 2015/2016 година 21 170 ученици са напуснали образователната система, което означава, че всеки 7-ми ученик между 15 и 18 години не е в училище. Основните причини са свързани със социално-икономически фактори, институционални проблеми, миграция, фактори на местоживеенето и жилищната среда, етнокултурни фактори, както и проблеми, свързани с образователната система.

Комплексните мерки и добрата координация между институциите от няколко различни сектора на всяко ниво на управление – национално, регионално, местно и училищно, са крайно необходими. Тези мерки са заложени в механизма и включват създаване на екипи за съвместна работа на институциите за обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст. Ще бъдат създадени правила за обмен на информация между институциите за децата и учениците, които не са обхванати в образователната система, които са в риск от преждевременно отпадане, преждевременно са отпаднали или не могат да бъдат открити на постоянния им или на настоящия адрес. Предстои оптимизиране на процедурата за отпускане на семейни и други помощи в натура спрямо индивидуалните потребности на децата и учениците, както и засилване на санкционния механизъм спрямо родителите при неизпълнение на задълженията им по Закона за закрила на детето и Закона за предучилищното и училищното образование. Предвижда се създаване на процедура за предоставяне на информация от институциите и съвместни действия за налагане на санкции по реда на Закона за административните нарушения и наказания на родители, чиито деца в задължителна предучилищна и училищна възраст не посещават училище.

С механизма се определят редът и сроковете за формиране на екипите за съвместна работа на институциите, както и дейностите, чрез които ще се идентифицират децата и учениците в задължителна училищна възраст, които не са обхванати в образователната система. Механизмът ще посочи и начина на взаимодействието на екипите с компетентните институции, с родителите, както и за привличането на медиатори. Определят се функциите и отговорностите на министъра на образованието и науката, министрите на труда и социалната политика, на вътрешните работи, на здравеопазването, на регионалното развитие и благоустройството, на председателя на Централната комисия за борба срещу противообществените прояви на непълнолетни и малолетни, на кметовете на общини, на областните управители, на регионалните управления на образованието, на директорите на училища и детски градини, на ГД „Гражданска регистрация и административно обслужване“ към МРРБ по изпълнението на дейностите в механизма.

Създава се и Координационно звено под ръководството на заместник министър-председателя с функции на координация по отношение на дейността на МОН, със задача да осъществява междуинституционална координация и контрол на национално ниво за изпълнението на механизма.

Със създаването на механизма ще се подкрепи изпълнението на Стратегията за намаляване дела на преждевременно напусналите училище (2013-2020), която е разработена в съответствие с целта на Стратегическата рамка на Национална програма за развитие на Република България „България 2020” за повишаване на жизнения стандарт чрез конкурентоспособно образование и обучение, създаване на условия за качествена заетост и социално включване и гарантиране на достъпно и качествено здравеопазване, а делът на преждевременно напусналите образователната система до 2020 г. да не надвишава 11 на сто.

Механизмът е в съответствие и с набелязаните широкообхватни мерки за подобряване на достъпа и качеството на предучилищното и училищното образование, залегнали в Националната стратегия за детето 2008-2018 г., Стратегията за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства, Националната стратегия за интеграция на ромите в Република България (2012-2020 г.) и Националната стратегия за намаляване на бедността и насърчаване на социалното включване до 2020 година.

4 Отзиви

  1. Иванина

    Правителството днес прие „ решение за създаване на механизъм за съвместна работа на институциите по обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст.” Целта на механизма била да се подобри междуинституционалното взаимодействие и да се определят функциите и задълженията на всички отговорни страни.Щели да се сформират екипи,които да си взаимодействат с различни институции. Няма лошо, ама като почнах да чета колко институции са изброени- „МОН, МТСП, МВР, министерствата на здравеопазването, на регионалното развитие и благоустройството, ЦКБППНМ, на кметовете на общини, на областните управители, на регионалните управления на образованието, на директорите на училища и детски градини, на ГД „Гражданска регистрация и административно обслужване“ към МРРБ”, започнах да си мисля кои точно от тях ще стигат до децата и родителите и ще ги мотивират за училищен живот, как точно ще работят по отношение на тяхната ценностна ориентация,че знанието е ценност? Тогава прочетох, че се предвижда засилване на санкционния механизъм спрямо родителите при неизпълнение на задълженията им. „Предвижда се създаване на процедура за предоставяне на информация от институциите и съвместни действия за налагане на санкции по реда на Закона за административните нарушения и наказания на родители, чиито деца в задължителна предучилищна и училищна възраст не посещават училище.”
    Чудя се как така сега се приемат такива решения, които отдавна са си приети. По закон е задължително основното образование, т.е до 16 години децата трябва да са на училище.Ако има такива които не посещават учебните занятия, информацията от училищата се предоставя на общините, които имат възможност да санкционират родителите за неизпълнение на задълженията им. Това се прави отдавна, по закон си го има. Сега се чудя дали сериозно са се замислили от правителството,че неграмотността е голям проблем , въпреки наличието на училища или намират работа на служители от администрацията? Какъвто и да е отговорът, разбрах едно от новините по Нова тв, че неграмотните /не посещавалите училище /хора живеят в охолство, в палати, добре облечени, с минимум 50 лева на ден от джебчийство,защото и те имали нужди да удовлетворяват и от малки се учат и придобиват умения за това. А другите ,които ходят на училище- нека да живеят в мизерия, те нямат явно никакви нужди и не им се налага да оцеляват

  2. "По данни на Националния статистически институт през учебната 2015/2016 година 21 170 ученици са напуснали образователната система, което означава, че всеки 7-ми ученик между 15 и 18 години не е в училище. Основните причини са свързани със социално-икономически фактори, институционални проблеми, миграция, фактори на местоживеенето и жилищната среда, етнокултурни фактори, както и проблеми, свързани с образователната система."

    1. Колко от тези деца са от цигански етнос?
    2. Колко от тези деца са напуснали Държавата си поради некадърността на управлението и, или с прости думи, емиграция?
    3. Колко от тези деца са напуснали поради "социално-икономически" фактори?!
    4. Фактор на местоживеенето!!!? Извинете, но ако се мести дадено семейство в друг град или село, поради служебни причини, то детето не напуска образованието, а просто сменя, какво? Сигурно учебника сменя?
    5. Интересна е причината, "свързана с образователната система"!!!? Ако това дете не получи, това което иска от бъдещият си живот, или семейството по-точно, то "механизма" не е ли затвор, и как ще задължиш семейството да праща детето си там където… има насилие, никаква перспектива в Родината си от платеното си образование?

    Интересното, е че НСИ лъже брутално и за това получават заплати от "своите мирни, и кротки овчици"!
    Интересното, е че бюджета на МОН се покачва със всяка година! А всяка, година същият НСИ отчита спад в ръждаемостта, ръст в миграцията и смъртността?! Всяка година лъжат най-брутално учителите, и те най-брутално им вярват и ги оставят да си вършат простотиите, на които следствия им виждаме зародиша на престъпната некадърност!
    Учители, за пореден път, не им вярвайте! Вие сте стожерите на промяна, а не те! Народа ще бъде с Вас, но Вие сте тези, които трябва да го поведат, а не полицаи и военни. Ако искате децата Ви да живеят живот по-различен от Вашия, то Вие може да промените бъдещето, но не и като ставате политици.

  3. поморие

    Това ми звучи като стратегията за задържане на младите хора в Поморие.