Общински съвет – Поморие отмени дарението за Военния санаториум

obs_pmДа бъде отменено дарение, което през 1932 г. Градският общински съвет на Анхиало прави в полза на държавата с цел построяване на „Почивна станция на инвалидите” в града. Това решение беше прието на днешното заседание на Общински съвет – Поморие със 17 гласа ЗА от 19 присъстващи, съобщават от  Община Поморие.

Лично кметът Иван Алексиев внесе докладната записка, мотивиран от факта, че с решение на МС волята на дарителя бе нарушена. А именно – в края на 2016 г. МС обяви станцията /БДПЛР „Свети Георги”/ за имот с „отпаднала необходимост“, а скоро след това поморийският имот премина като непарична вноска в капитала на велинградското търговско дружество „МБПЛР – Вита” ЕООД с бонус от 1 млн. лв., отпуснати за ремонт. С превръщането на лечебницата от публична държавна в частна държавна собственост волята на анхиалци беше погазена безогледно и неочаквано.

„Непаричната вноска на санаториума е: 7 918 000 лв., представляващи стойността на недвижимия имот, още 953 100 лв. движими вещи плюс 1 000 000 лв., отпуснати на „Вита ” от Министерството за ремонт. За съпоставка стойността на имуществото на цялата велинградска болница е 819 000 лв. И това, ако не е подигравка с поморийци?!”, каза кметът Иван Алексиев, изнасяйки повече информация около казуса.

След прехвърлянето, през февруари БДПЛР „Свети Георги” затвори, персоналът ѝ бе съкратен, а лечебната кал в тръбите пресъхна. Преди близо месец обаче управителят на търговско дружество „ВИТА” – Велинград преряза лентата на рушащата се вече сграда, без нито един специалист, без да приема пациенти и БЕЗ ДА ИМА РАЗРЕШЕНИЕ за извършване на лечебна дейност.

От  учредителния акт на „новия клон” в Поморие стана ясно, че не държавата, а едноличният собственик на капитала /Министърът на отбраната/ има редица правомощия да се разпорежда с имота. Алексиев не за първи път сподели опасенията си, че крайната цел е умишленото довеждане на калолечебницата до крах.

Обръщайки се към общинските съветници, кметът добави: На вас ви е ясно, но трябва и на другите хора да им стане ясно, че всички твърдения за това как кметът пречи, а Общината цели да присвои имота, за да построи хотел или да злоупотреби по какъвто и да е начин, са абсолютни спекулации. Единственото, което Общината цели, е да спаси санаториума от протегнатите ръце в момента, за да не размахват външни хора пръст.

След взетото днес решение за отмяна на дарението, предстои искът да бъде внесен в съда. В случай че искът бъде удовлетворен, Община Поморие ще предприеме мерки, за да подари имота отново на БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА.

22 Отзиви

  1. Санаториума не може да бъде спасен от Държавата, или избран неин принципал!
    Дарението е земята, а не изграденото върху нея! Ако можеше да го спаси, то досега да го е направила! За пореден път, Община Поморие трябва да съди Държавата за умишлена безстопанственост, която е причина за абсурдното правно твърдение "отпаднала необходимост", което пък е причина за смяната статута на имота!

  2. поморие

    И защо след като си вземем имота отново ще го даряваме на държавата? Нали точно държавата не го иска и го определи като "отпаднала необходимост". Не съм съгласна.

    • Грешка ще е да Даряваме нещо, което Надарения преди това се е отказал от него! Факт!
      Пореден абсурд!
      Абсурд е военноинвалиди да пишат декларации, в която защитават Узаконяването на ликвидацията на изграденото по Волята на Дарителя, не на Държавата!!! Да, Държавата преди 70 години някъде е изпълнила и поддържала с години тази Воля, но това не и дава право да преотстъпва, продава, апортира, залага и т.н., Дарението!
      На въпроса ти, ще ти задам друг! Знаеш ли колко е годишната издръжка? Знаеш ли, че никъде няма публична информация, като изключим донякъде горивото, колко средства са нужни за да се издържа Санаториума?
      Община Поморие, няма нито финансите, нито ресурса да го прави! Но, има средствата – няколко Закона, които и дават възможнст да го развият.

      • В.Кусева

        Отвори сайта на Върховния административен съд на Република България. Прочети бавно и внимателно Определение 4560 от 12.04.2017 г. и Определение 7074 от 06.06.2017. Те слагат окончателно ТОЧКА между Община Поморие и Военния санаториум. Ако юристите на общината си вършеха работата, нямаше да го има и в сайта ПИК колоритното и болезнено интервю на вицепремиера Кр.Каракачанов веднага след оповестяване на решението на ОбС, макар че това решение ще бъде с много кратичък живот- нищо, че 19 общински съветника, подобно на овце гласуваха за него. Ако Областният управител не го отмени като незаконносъобразно, то ще бъде атакувано от заинтересованата страна – МО. В същност до съд изобщо няма да се стигне. Няма да бъде допуснато. И няма да се хващам на бас с теб, зашото пак ще спечеля. Но в едно си прав – има какво да се направи. Първото е кмета подобаващо да благодари на тези, които го наредиха в редицата на селските кметове. Второ – да спре кранчето за сайта Флагман – стига антиреклама. И трето, военен санаториум с новото си наименование, да влезе в туристическия каталог на Поморие, заради местоположението си.

        • До колкото е известно Определение, Съда ще даде в края на годината, когато ще се гледа жалбата от ВАС! Всякакви други внушения са меко казано абсурдни!
          Въпрос г-жо Кусева,
          Колко имоти на МО с "отпаднала необходимост" са вече частна собственост, не държавна, а частна!?
          Колко от поне 11 000 имота на МО, които са "на тезгяха", са Дарение с идеална цел?
          Знаеш ли? Мога да се хвана на бас, че е само един имот, и той се намира в Поморие!
          Точки, не бързай да слагаш! Защото няма разногласия между Община Поморие и Военния Санаториум, има "разногласия" за собствеността на имота, което няма отношение за Санаториума, защото Чл. 226. Обещанието за дарение не произвежда действие.
          Дарението, доколкото се отнася до бъдещо имущество, е нищожно.
          Не знам Община Поморие да претендира за имущество, или?!

          • В.Кусева

            Продължаваш да пишеш свободни съчинени и да цитираш правни аргументи, които нямат нищо общо със конкретния случай. Проблемът е приключен от ВАС окончателно на 06.06. т.г, Насроченото дело за 11-12.2017 г. е отменено. Жалбата на община Поморие срещу Решение № 996 от 17.11.2016 г е оставена без разтлеждане. Прекратено е производството по адм.дело №578 от т.г. на ВАС В седем страници на двете Определения на ВАС са изложени мотивите. С няколко думи: волята на дарителя не е накърнена. Може Общината да не претендира за имущество, а само за терен, но ако мислиш, че действителния собственик патки пасе, грешиш. И защото разваляне на дарение от този вид е авсурдно по съдебен ред, може да се стигне до споразумение, но срещу минимум осем милиона лева, защото терена върви в комплект с построеното.

  3. "Недопустимо е обжалването на акта от лице, чиито права или законни интереси не са нарушени или застрашени.
    В конкретния случай, имотът, който е бил публична държавна собственост се отнема от [ЮЛ] [населено място], а не от Община Поморие, поради което последната няма пряк и непосредствен интерес от обжалването на решението на МС."
    Интересни Определения!
    Недопустимо е Кмет да обжалва Решение на МС? Как да не са застрашени? Утре Дареният имот ще бъде продаден, и никой Закон не може да възпре продажбата! Това си е равносилно на убийство, уважаеми Съдии!
    Господа Съдии, извинете но как се отнема Дарение? Абсурдите не спират.

  4. Направих си труда да прочета интервюто на Министъра. Някой, през тези 25 години умишлено не е стопанисвал, за да може в днешно време, Кмета да си присвои, порутените бараки?
    По-голяма простотия от Министър скоро не бях чел.

  5. Продължавам..
    Дарението може да бъде отменено когато:
    Дареният умишлено убие или се опита да убие дарителя, неговия съпруг, или съпруга или неговото дете;
    Дареният е съучастник в престъпление;
    Дареният набеди дарителя в престъпление, наказуемо с лишаване от свобода не по-малко от три години, освен ако не е подадена тъжба от пострадалия (необходимо е деянието да бъде доказано);
    Дареният отказва да даде на дарителя предварително уговорената издръжка. Това е много често срещан случай в практиката.
    Искът за отмяна на дарение се предявява от дарителя (или неговите наследници) в едногодишен срок, откакто са станали известни основанията за отмяната.

    Основанията за отмяна на Дарението доколкото знам са точно преди година и по-точно 26.07.2016 г. (Съвета по отбрана дава становище, което е манипулирано и фалшифицирано!!!), ако се не лъжа, срокът за предявяване от юристите на Общината е спазен!
    Дареният, умишлено "убива" (безстопанственост, което е наказуемо по НПК)! Дори и по думите на Министъра в интервюто, той потвърждава престъпления. За 25 години, Дареният да докаже издръжка или да осъди виновните за безстопанствеността, която е причина за "отпадналата необходимост", а не да прави възможна продажбата на Дарение!
    Дареният, г-н Министъра на Отбраната, набеждава Кмета на Поморие в престъпления!!!

    Интересно е, че се говори за печалби, но не и за социална дейност, каквато е заложена в Дарението!

    • Г-н Петър, Вие в ролята на какъв се изживявате???!!!
      Безплатен адвокат, народен трибун или ???!!!
      Защо не присъствахте на последната сесия на Общински съвет Поморие, за да се чуе публично Вашето мнение???!!!
      Тук са само някакви "престрелки", от които едва ли има полза!
      Личи си, че познавате Закона, но само коментарите в медията не са достатъчни!!!

  6. Г-жо Кусева, как се отнема Дарение поради "отпаднала необходимост"? Въпрос и към Уважаемите Съдии! Не аз си съчинявам врели некипели, за да заграбя имота Дарен от Нашите предци!
    Единственият мотив в Определението, е Решението на МС което Общината обжалва, и Съда счита за недопустима!
    Другото интересно в Определението… " № 1937 от 26. 07. 2016 г. Със същото решение се предоставя имота за безвъзмездно управление на Министерството на отбраната"
    Или Съда лъже брутално, или е подведен!!
    Той (имота) е Дарен на Държавата (не, на някакво си ТД), а Държавата от самото начало го е предоставила на МО, или принципал. ВМА да не би да е под шапката на културното министерство?

    Звездичке, изказвам мнение, с което не задължавам никого! Не присъствам на нито една сесия, защото си има избрани Съветници! Престрелки няма, или поне са на друго място!
    Съда счита жалбата на Кмета за недопустима, как очакваш да е допустима ако аз я бях подал?! Като какъв? Изразяващ мнение в пространството!

    • Г-н Петър, благодаря Ви за отговора! Винаги следя Вашите коментари в медията.
      Вашата ерудираност е респектираща!
      Има ли надежда да променим статуквото???!!!

      • Не! Докато изповядваме централизирана система на управление, ще става все по-лошо. Миграцията ще продължава, данъците тепърва ще растат драстично, и т.н.

        • Как би изглеждала една децентрализирана система за управление на България – като структура?

          • Тежка тема, в която Народа предпочита "робство", пред отговорност.

    • В.Кусева

      Уважаеми Петре, още в края на миналата година ти писах, че нищо няма да стане с жалбата на Общината срещу решението на МС. И така стана. С промяна статута на имота, не е засегнат нито волята на дарителя, нито интересите на общината. Съдът обсъжда само конкретния иск без да се отклонява от него. Затова и жалбата е отхвърлена. Същото ще се случи и с новия иск – за развалянето на дарението. По силата на чл.10 от Закона за давността, 5 години след направеното дарение, всички претенции на Дарителя отпадат.Така че остава само споменът за дарението и нищо повече. Абсолютен собственик става Държавата и тя може да прави със статута на земята каквото намери за добре.В същност така е записано и в протокола от 1932 г – да построи. И нищо повече.Ако Общината имаше някакви претенции за тези 7 дка, можеше да си ги вземе през времето на дивата реституция. Но не ги поиска.Не подхожда на Общински съвет да си играе на "на ти куклата, дай си ми парцалите". И не слагай под общ знаменател всички видове дарения. Едно е дарение срещу издръжка и гледане , друго е дарение на имот на държавата. Докато при първия вид действа само ЗЗД, то при втория – ЗД, ЗДС. И не с обречена кауза следва да се занимава ОбС, а с проблема Общинска болница. Когато преди 11 години на вратата на личния ми лекар видях надпис, че в събота и и неделя медицинска помощ да търсим в Бургас предусетих че се готви законодателен погром и над нашата болница. Събрах подписи,предизвиках извънредна сесия на ОбС, взеха се добри решения.Но потънаха в забрава.Хайде сега Председателя на ОбС да извади тези решения от нафталина, защото не са отпаднали и ако незнае какво трябда да направи, да ме попита.

      • В.Кусева

        Поправка- не 11 години, а 2011 година е 44-то извънредно заседание на ОбС Поморие.

      • Давността на Дарение е 5 години?! Това за което и тогава, и сега казвате важи, ако Държавата не бе построила Санаториума! Държавата става собственик на имота веднага, или след полагането на подписи и от двете страни, а не след изпълнението на заложеното в Дарението!

        • Издръжката на Санаториума е съвсем друга тема, и не засяга Дарението, това го прави Закона за Държавната собственост ост! Където според Министъра в интервюто си, твърди че има умишлена безстопанственост, довела до следствието – смяна на статута….

  7. Здравна Каса

    Никой не ти обръща внимание когато отидеш в болницата.Ако не бутнеш на някой ще си никой.Дори и направленията от личните лекари се издават на приятелски и всякакъв друг взаимен интерес.Всичко в държавата е така.Няма перспектива нито в здравеопазване,образование камо ли в икономика.Всичко е на самотек.Да се вземат едни пари от едни хора дали от джоба на данъкоплатеца или от европейски пари няма никакво значение.

  8. За да се спаси МБАЛ-Поморие, има две възможности при сегашното Законодателство, но и в двата случая има конфликт! Което, прави невъзможно оздравяването и. Това, че Общината е собственик, не и дава възможност! Както не дава възможност на Държавата да издържа Дарението, не Санаториума!

  9. Звездичке, структурата можем да я приложим от няколко източника (има възможности, които да се "напаснат" към Нашата действителност най-ощо казано), но властта която си избираме не иска това! Ще и се отнеме възможността, която и даваме да краде, най-просто казано! Коя власт би искала това? Това трябва да го иска Народа, но той предпочита да робува, вместо да протестира!
    Знаеш ли освен бюджета (Общинския), какви данъци постъпват в Държавата от бизнеса само в Поморие? Знаеш ли, че нито стотинка от тези пари не остават тук въпреки, че се създават тук (т.н. БВП)!
    А, представи си че бизнесът в Община Поморие създава БВП в рамките на 100 милиона годишно?!
    Общината ще има много повече средства за инфраструктура, за култура, за спорт, за здраве и т.н.
    А сега какво виждаме, бизнеса се срива и причината е в Държавата и нейната "намеса"! Налозите растат, данъците също, доходите не могат да смогнат увеличаването на цените! Внасяме си работна ръка, защото не искаме да даваме пари за работа, а за робски труд, а Държавата и "работодатели" викат да се преквалифицираме?!