Китайски инвеститори с интерес към изграждането на автомагистрала „Черно море“

Възможностите за реализиране на проекти с помощта на китайски инвестиции бяха обсъдени на среща днес на министър-председателя Бойко Борисов с представители на бизнеса от азиатската страна. По време на разговора в общината в Бургас, в който участва и кметът Димитър Николов, акцент беше поставен върху автомагистрала „Черно море“, съобщават от пресслужбата на Министерски съвет.

„Много напредваме по магистрала Черно море“, отбеляза премиерът след срещата, като добави, че идеята е тя по възможност да се концесионира. „Искахме да видят трасето и кметът да представи и своите инвестиционни проекти“, добави Борисов, като отбеляза, че интерес е проявен и към пристанищните зони. Обсъдена е и темата за инвестиции в АЕЦ „Белене“.

Премиерът Борисов изтъкна, че за региона би било добре, ако има директни полети от Китай до Бургас, които да се извършват не само в рамките на туристическия сезон.

Министър-председателят добави, че ще направят първа копка на обхода на Ахелой до края на месеца.

“До юли догодина ще бъдат готови двете най-важни отстечки – обходите на Поморие и Ахелой, а след това започваме дейностите за изграждането на четирилентовия път до Слънчев бряг“. Това обяви днес в Бургас премиерът Бойко Борисов. Последната фаза е Северния обход на Бургас да поеме трафика от магистрала Тракия към Северното направление, допълни кметът на Бургас Димитър Николов.

Договорът за строителство на обхода на Ахелой е с ДЗЗД „Поморие 2015”, в който участват „ПСТ Груп” ЕАД и „Понсстройинженеринг” ЕАД, а стойността на пътно-строителните дейности е 17 млн.лева. Техническият проект за обходния път на Ахелой е разработен през 2010 г. Според приетата проектна разработка трасето преминава по нов терен, като се отделя от съществуващото трасе на път I-9 Слънчев бряг – Бургас след настоящото кръгово кръстовище при км 207+500, обхожда гр. Ахелой от север и се включва отново в път I-9 при км 212+233.06. Предвижда се на обекта да бъдат построени две големи съоръжение – пътен надлез при пресичането с общински път IV-90052 Ахелой – Тънково при км 209 и мост над река Ахелой при км 210 на обходния път.