Пожарникарите излязоха на протест

Пожарникари излязоха на протест заради липсата на пари за службата и закриването на пожарникарски служби на ключови места в страната, съобщи БНР. Членовете на синдикат “Огнеборец” в Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” се събраха край централата на МВР в София.

Те недоволстват от липсата на пари в МВР и и настояват за минимум 15% увеличение на заплатите в МВР, както и за яснота при закриването на различни звена на Пожарната в страната.

Председателят на синдикат “Огнеборец” Венцислав Станков коментира, че за тях е крайно неудовлетворителен проектобюджета, който е предвиден за 2018 г., където е предвидено увеличение само с 5% на заплатите.

Министър Валентин Радев прие в сградата на МВР протестиращите пожарникари, които да му
представят исканията си. Според него синдикатите не могат да се занимават с управленски решения.

„Какво общо имате вие с управленските решения? Нито аз, нито вие сме по-добри от професионалното ръководство”, заяви той.

Протестиращите уточниха, че има незает щат и са малко като бройка. Те посочиха, че разполагат с до 1 час за реакция извън урбанизираните територии и по думите им са необходими 192 щата за ГД „ПЗБН”, за да има по трима души в екип. По думите им последният конкурс за назначаване на пожарникари на терен е бил през месец януари.

Според тях доброволчеството не е развито в Източна Европа на достатъчно добро ниво за разлика от Западна Европа и има затруднения за изграждането на доброволни формирования.

До дни ще бъде свикан извънреден Съвет за социално партньорство в министерството, на който една от точките ще бъде именно исканията на пожарникарите.

Пожарникарите ще се отправят и на шествие до Министерството на финансите. Те ще подкрепят и протеста на колегите си от полицията следващата неделя.