Благотворителната инициатива „Елха доброто“ ще зарадва десетки деца от социално слаби семействата в навечерието на Коледа

Кампанията на Областният координационен механизъм за деинституционализация на деца (ОКМД) се провежда за втора поредна година, а организаторите отчитат нараснала активност към апела за съпричастност.  Над 100 пакета с играчки, нови дрехи, обувки, книги, козметика и хранителни продукти бяха събрани за по-малко от 20 дни. В деня преди Бъдни вечер социалните работници ще посетят всички деца в риск, с които през годината е работил Координационният механизъм.

През 2017 г. институциите – членове на ОКМД, са работили на терен по 24 случаи за превенция на изоставянето, 2 случая на деца, които са реинтегрирани в биологичните си семейства и по 1 – на дете, настанено в приемно семейство. Възрастта им е от 0 до 16 години.

„Водени от убеждението, че всяко дете, независимо от обстоятелствата, в които семейството го поставя, трябва да изживее своето коледно чудо, ще продължим да провеждаме кампанията, да я популяризираме и разширяваме. Благодаря на всички, които се включиха. Областният координационен механизъм е сравнително млада структура, която обединява енергията и желанието на всички участници за опазване сигурността на децата.“ – коментира проф.д-р Севдалина Турманова, заместник областен управител на област Бургас и председател на Механизма.

В благородната инициатива се включиха служители на Областна администрация Бургас, граждани, редица организации, фирми, сред които женско сдружение „Самосъзнание“, „Зонта клуб Бургас“, БЧК, Kлуб „Жени в науката“, Университет „Проф.д-р Асен Златаров“, общински администрации.