Меркел пристигна в България

Германският канцлер Ангела Меркел пристигна в България, по покана на българския министър-председател. Основната тема на срещата Борисов-Меркел са приоритетите на Българското европредседателство, както и актуалните политически теми, сред които миграцията, външните граници, промяната на Дъблинския регламент и последиците от Брекзит в контекста на бъдещата финансова рамка на ЕС.

„Радвам се, че имам възможност в началото на Българското председателство да гостувам тук. Очакваме много от него, подготвено е отлично от българското правителство. Мотото „Съединението прави силата” е точно това, от което има нужда ЕС”, заяви Меркел.

По думите ѝ от географското си положение България може да направи много за развитието на отношенията със съседите си. „Много активно говорихме за тези отношения. Например за неформалната среща, която иска да се проведе в София за Западните Балкани. Напълно споделяме целите на Българското председателство”, коментира тя.

Очаквано тя коментира и темата за влизането на България в Шенген.

„Обсъждаме отдавна присъединяването на България към Шенген. Виждаме какви усилия полага България. Подкрепяме България и на практика към днешна дата тя вече пази външна граница на Съюза – българо-турската граница. Мисля, че тази тема доста бързо отново ще застане на дневен ред. Не мога да ви кажа конкретна дата, но според мен в най-скоро време, постепенно и на етапи, ще започнат да се въвеждат правилата на Шенгенското пространство, на първо място по летищата”, коментира Меркел.

По отношение на евроинтеграцията на Западните Балкани те отчете, че Германия вижда перспектива за присъединяването им.

„За нас е важно това присъединяване да стане на основа на изпълняване на критериите. Ние можем да отваряме глави и да водим преговори, но съответната държава трябва да покаже резултати”, допълни още канцлерът на Германия.

Посещението на Меркел е съвсем кратко – само няколко часа, като тя пристига с най-близките си сътрудници. В България тя пристигна след срещите си първо с канцлера на Австрия Кристиан Курц, с когото обсъди миграционната политика, а снощи в Елисейския дворец и с президента на Франция – Еманюел Макрон бъдещето на Европа. Визитата на Меркел в София се разглежда и в контекста на все още неясното ѝ политическо бъдеще и въпросителните около бъдещата широка коалиция във Федералната република.

“С нетърпение всички очакваме по-скорошното създаване на правителство в Германия, която е мотор за Европа. За доброто на всички е колкото може по-бързо да има правителство”. Това обяви в началото на пресконференцията си след срещата с канцлера на Германия Ангела Меркел премиерът Бойко Борисов.
Българският министър-председател благодари на германския канцлер за подкрепата относно газовия хъб „Балкан”.

„Благодаря за подкрепата за опазването на границата. Благодаря за тези 160 млн. евро, които в Братислава ЕС отпусна за границата. Благодаря и за полицаите и ФРОНТЕКС, които съвместно с нас охраняват Шенгенската външна граница на ЕС”, допълни Борисов.

„Нищо повече за Западните Балкани в случая не подхожда от Берлинския процес, той за радост е започнал 3-4 години преди това”, обясни Борисов и допълни, че финансирането на магистрали, жп линии, пристанища ще спомогнат за свързаността на Балканите, да дойдат инвеститори, да се развие туризма, да останат младите хора.