Общопрактикуващи лекари от цялата обявиха готовност за ефективни протести. Причините за напрежението сред джипитата са недостигът на средства в бюджета, изискването да описване на касови бележки, след преглед на пенсионери и готвени промени в наредбите за диспансеризация и профилактични прегледи, предава БНТ.

От съсловната организация предупредиха, че има опасност личните лекари с големи пациентски листи да спрат да записват нови пациенти. Към момента лимитът на един специалист е 2 500 пациенти. След този праг, кабинетът е задължен да назначи втори лекар.

Средства за него обаче трудно се намират. А дори финансовият аспект да бъде превъзмогнат, гладът за общопрактикуващи лекари в страната предопределя младите специалисти да излязат на свободна практика, вместо да заемат позиция като “втори лекар”.

Пациентите се опасяват, че ако лекарите с големи листи спрат да записват нови хора правото им на избор ще бъде ограничено. Всеки средностатистически човек се стреми към най-добрия специалист и поради тази причина някои джипита са по-търсени от други.

От сдружението на общопрактикуващите лекари смятат, че проблемът може да се реши с минимално повишаване на сумата, която касата плаща за записан пациент и отпадане на условието за назначаване на втори лекар при над 2500 записани пациенти.