Вие сте тук: Начало » Водещи новини » Поморие отбеляза 140-години от създаването на българската армия

  Поморие отбеляза 140-години от създаването на българската армия

  ieroteyВ навечерието на Гергьовден, празникът на българската армия, Поморие тържествено отбеляза 140-годишнината от нейното създаване. Концертът с участието на Общинския духов оркестър и Детски фолклорен танцов ансамбъл „Раковина“ се състоя днес при скулптурната композиция на Свети Георги Победоносец.

  Негово преосвещенство Агатополски епископ Иеротей отслужи благодарствен молебен, а подполковник Данчо Мешлинков – началник на Военно окръжие – Бургас изнесе слово по случай значимата годишнина. Той припомни интересни исторически факти по темата и удостои кмета на община Поморие Иван Алексиев с плакет „Почетен знак на Военно окръжие – Бургас“.

  %d0%b7%d0%b0%d0%bf%d0%be%d0%b2%d0%b5%d0%b4-1-copyВъв връзка с Деня на храбростта, почетни грамоти бяха връчени  на трима от ветераните от войните на България, родени през 1920 г.  Това са д-р Димитър Георгиев Танев от Поморие, Андрея Марков Алексиев от Бата, община Поморие и Костадин Ангелов Ричков от с.Равда, общ Несебър

  Със специални награди на Военно окръжие – Бургас бяха удостоени учителят Георги Ризов, ръководител на кръжока по фотография в Поморие и ученикът Васил Златаров от XI а клас в СОУ “Ив. Вазов” Поморие. Наградите им бяха връчени от директора на училището Иван Тенекеджиев по повод участието им в конкурса „На мира в света“, организиран от Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва – област Бургас.

  Програмата завърши с поднасяне на венци и цветя пред бронзовата фигура на Свети Георги Победоносец.

  Горе