През октомври стартира проектът за обход на Поморие

simeonov
Снимка: Радио Фокус

Въпреки дъждовните месеци, по отделни показатели летният сезон се оказа по-добър от сезона за миналата година. Имаме 2% ръст на оборотите през юни и юли, като данъчните приходи за периода януари до 17 септември т.г. са с 82 млн. лева повече от тези за 2017 г. Това заяви в Бургас вицепремиерът Валери Симеонов след среща с представители на институции и туристическия бранш, предаде Радио Фокус-Бургас. „Има 19 млн. повишение на ДДС-то спрямо миналата година, което е с 13% повече”, отбеляза Симеонов.
„Общ оборот за Бургаска област, само за юни, юли и август е 2,540 млрд. лв. Което е с около 500 хил. лева повече от миналата година същия период“, каза още вицепремиерът. По думите му ръстът на осигуровките е 36,5 млн. лв., което означава, че има ефект на стабилизиране и дисциплиниране на бизнеса. Той добави още, че по всички показатели във финансово отношение годината е била по-добра от предходната.

Иван Алексиев, кмет на Община Поморие, по време на брифинга след срещата на зам.-министър председателя Валери Симеонов с кметовете на черноморските общини и представители на институции и туристическия бранш каза, че спортните форуми по време на лятото и необективната прогноза за времето от страна на някои национални медии са  оказвли влияние върху туристическия сезон.  По думите му, когато има мащабен спортен форум, независимо дали е световното първенство по футбол, много хора предпочитат да го гледат на живо, което им отнема от бюджета за почивка, а от друга страна някои национални медии необективно представят прогнозата за времето.
„Това, което се представи като прогноза за времето за нашите черноморски курорти, че ще вали много, а в съседните държави, които са ни конкуренти, времето ще е прекрасно, се оказа грешно. При нас не валя чак толкова много, а наводненията станаха другаде. Това е лоша реклама за Черноморието ни. Молбата ми е медиите коректно да отразяват прогнозата за времето. На мен ми се обаждаха хора от София, които имат резервации и на базата на прогнозата за времето на тези медии, хората се отказаха от резервациите си. Не можеш да си правиш шеги, особено на гърба на хората“, допълни още Алексиев.
Според кмета на Поморие, въпреки футболното първенство и въпреки, че лятото е дошло трудно и със закъснение, то е било успешно, като август е компенсирал бранша с изключително много туристи, а през септември сезонът се е удължил и все още има почиващи.
По отношение на обхода на град Поморие, кметът заяви, че от строителната компания са уверили, че през октомври започва строителството на участъка и за следващия туристически сезон той ще е реализиран. Иван Алексиев отбеляза също, че трасето Бургас-Поморие-Слънчев бряг, което ще е четирилентово, също ще бъде готово.

1 коментар

  1. "Осветляването" на приходи не означава по-добър сезон! Пак слагате каруцата пред коня!
    Аз ще изчакам данните на НСИ, и тогава пейте задружно в хор!
    Увеличението, което реално е спад според Министърката е брутален за първите 7 месеца!
    Ако си направите проста равносметка за последните 10 години ще останете смаяни!
    Очаквам същите резултати и за юни, юли и август!