Вълнуваща среща с шедьовъра „Спящата красавица“ на сцената на Бургаската опера

За почитателите на балета предстои нова вълнуваща среща с шедьовъра „Спящата красавица“ по безсмъртната музика на П. И. Чайковски и блестящата режисура на проф. Хикмет Мехмедов. В понеделник вечер – 18 март, от 19 часа фееричният спектакъл ще внесе очарование, стил, класа и приказна атмосфера в залата на Държавна опера – Бургас. Посетителите ще бъдат свидетели на сценичното представяне на любимата вълшебна приказка, разказана чрез средствата на изящното балетно изкуство – във великолепно съчетание от музика, сценична грация, красиви костюми и декори.

Бургаската публика и гостите на града ще имат привилегията да видят Маргарита Черомухина, примабалерина на Националната опера и балет на Република Сърбия, която излиза на сцената в образа на Принцеса Аврора – оомагьосана от злата фея Карабос, тя заспива дълбок дългогодишен сън, а от прокобата я освобождава Принц Дезире. Участието в спектакъла е награда за гастрол на бургаска сцена, връчена от директора на Държавна опера – Бургас – доц. д-р Александър Текелиев на Първия международен балетен конкурс “Сара-Нора Прима” – Бургас / 1-9 юли 2023 г. в залата на Бургаската опера/. Маргарита Черомухина е член на балетния ансамбъл на Националния театър в Белград от 2013 г., като за момента е първият солист на ансамбъла на Народния театър. В ролята на Принц Дезире влиза харизматичният премиер-балетист на Софийската опера и балет и Бургаската опера – Емил Йорданов, който напълно съответстващ като излъчване и осанка на образа.

 „Спящата красавица“ е мащабен балетен проект, впечатляващ с творческия размах на режисьорските решения на проф. Хикмет Мехмедов и завършения си естетически облик. Спектакълът въвежда в света на омагьосана принцеса, благородни феи, зла орисница с тежка прокоба, красив принц с добро и смело сърце, вълшебства, феерия от цветове, движения, емоции и красиви детайли, извайващи истинска приказна реалност. Балетът е създаден по сюжета на една от най-популярните приказки на Шарл Перо, гениалната музика, която е придобила популярност и като самостоятелно звучене на отделни части от произведението, е на П. И. Чайковски.

         „Спящата красавица“ е най-дългият балет на Чайковски – продължителността му в оригинал е около четири часа. В интерпретацията на проф. Хикмет Мехмедов е запазен финалният кадрил, в който танцуват героите от приказките на Перо – Котаракът в чизми, Синята птица, Червената шапчица и други.

Хореографията на „Спящата красавица“ е по Мариус Петипа и проф. Хикмет Мехмедов. Постановъчната и режисьорската работа, дело на професор Мехмедов, е впечатляваща с перфекционизма си в художествен план и творческия полет на мисълта, пренасящ зрителите в приказни измерения, където властват естетиката и изящната изразителност – на движения, въплътили идейна красота. Декорите, съобразени с изискванията на подобен мащаб на разгръщането на действието, са на сценографа Иван Токаджиев, чийто стил често е определян като близък до този на Салвадор Дали. Художник на костюмите е костюмографът Цветанка Петкова-Стойнова, която получава наградата на Сдружение „Асоциация на хореографите“ за творческата си работа в „Спящата красавица“. Броят на костюмите в постановката е над осемдесет. Те са изработени изцяло на ръка, като дамските рокли са обшити с хиляди кристали „Сваровски“, всеки един от тях залепен ръчно, за да се получи изящната цялостна визия на приказните сценични костюми.

Репетитор на балетната трупа на Държавна опера – Бургас – Галина Калчева, която на премиерата, състояла се на 4-ти май 2017 г., е била на сцената – в ролята на Фея Люляк.

Ярки, цветни, с аристократичен блясък са всички образи, които ще сътворят  вълшебството на сцената на Бургаската вечер в понеделник. Като Карабос, феята, която чрез заклинание обрича Принцеса Аврора на безпаметния сън, на сцената излиза Натали Иванова. В ролята на Кралицата на бургаска сцена излиза Мария Габарова, като Крал Флорестан ще се представи Франческо Пио Русо. Нежно феерично приказно присъствие на сцената имат и останалите вълшебни създания: Феята на нежността – Рафаела-Мария Кюл, Феята на плодородието – Нанако Сато, Фея на щедростта – Илина Константинова, Феята на безгрижието – Калина Неделчева, Фея на смелостта – Лая Рамон.

Мъжкото присъствие в балета „Спящата красавица“, изпълнен с приказни истории, е не по-малко колоритно. Кавалери ще бъдат: Даниел Тичков, Теодор Цаков, Кирил Филипов и Стоян Фъртунов; премиер-балетистът Даниел Тичков е в ролята на Синята птица, заедно със солистката на балетната трупа Даниела Туртуманова-Стоянова; Паж ще бъде Кирчо Желязков. Кирил Филипов влиза и в ролята и на Вълка, заедно с Калина Неделчева /Червената шапчица/. В сцената „Котаракът в чизми“ участват Рафаела-Мария Кюл и Теодор Цаков. Като церемониалмайстора Каталабют на сцената в понеделник излиза Бранимир Недков. 

Малки фрейлини ще бъдат: Ивана Фиалковска, Калина Неделчева, Нанако Сато и Рафаела-Мария Кюл; Големи фрейлини: Лая Рамон, Илина Константинова, Гергана Георгиева и Александрина Арабска. В свитата на Фея Люляк ще танцуват: Анелия Иванова, Александрина Арабска, Мина Ялъмова, Елена Георгиева, Бианка-Хелън Джованели и Гери Козарова. Нереиди ще бъдат: Анелия Иванова, Мина Ялъмова, Александрина Арабска, Гери Козарова, Гергана Георгиева, Елена Георгиева, Бианка-Хелън Джованели, Мила Неделчева. В Мазурка ще участват: Елена Георгиева, Бианка-Хелън Джованели, Мила Неделчева, Гери Козарова.

В сценичната пищна приказка, разказана чрез средствата на балетното изкуство, цялостния блясък на сцената на 18 март допълват и артисти от ансамбъла на балета към Държавна опера – Бургас.

 

Билети за балета „Спящата красавица“: на касата на Операта, каса “Часовника”, както и в мрежите на Grabo – https://grabo.bg/burgas/spiashtata-krasavitza-034wf2r и Eventim – https://www.eventim.bg/bg/bileti/drzhavna-opera-burgas-zala-opera-burgas-1406703/performance.html.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *