Център по сърдечна недостатъчност създават в Бургас

Кардиолози ще консултиратбезплатно пациенти за новите възможности в лечението

sarceБезплатни консултацииза пациенти със сърдечна недостатъчност ще се проведат в Бургас през октомври. Кампанията е национална истартира в Световния ден на сърцето – 29 септември. Тясе организира от Института за здравно образование, с подкрепата на специалисти-кардиолози. Бургас е един от градовете, включен в кампанията.

Тук се създаваЦентър по сърдечна недостатъчност, под ръководството на д-р Мариана Контева, инвазивен кардиолог и управител на СБАЛ по кардиохирургия „Аджибадем Сити Клиник Бургас“. Целта му е да информира пациентите за новите възможности в лечението на това заболяване, да обучава тях и техните близки как да живеят със сърдечната недостатъчност, как да следят състоянието си и на какво да обръщат внимание, за да не се стигне до влошаване и влизане в болница. През октомври пациентите със сърдечна недостатъчност ще бъдат консултирани безплатно от д-р Даниела Ватева и д-р Тодорка Милушева. И двете имат научен интерес и сериозен опит в лечението на сърдечната недостатъчност.

„Обучението на пациентите и самонаблюдението е също толкова важно, колкото и лечението. Важно е при влошаване на оплакванията хората със сърдечна недостатъчност бързо да стигнат до специалист. Често срещаме пациенти, които са диагностицирани със сърдечна недостатъчност, а всъщност имат други проблеми. Включваме се в кампанията, за да можем да уточним състоянието им, ако е необходимо да направим и допълнителни изследвания“, посочи д-р Мариана Контева. Тя добави, че съвременната медицина вече предлага нови възможности за лечение, които чувствително подобряват качеството на живот на пациентите. В България те са достъпни и се покриват от Здравната каса.

Безплатните консултации ще се провеждат със задължително предварително записване на единния номер на кампанията – тел. 070010126 (на цена на градски разговор, според тарифния план за мобилни мрежи), всеки работен ден от 10 до 17 ч. Те са предназначени за пациенти с вече поставена диагноза, с влошени оплаквания от задух, умора, сърцебиене, отоци по краката, както и към тези, които често влизат в болница по повод на заболяването.

По данни на НЗОК, в Бургаска област живеят 7103 души с диагноза „сърдечна недостатъчност“. 6334 от тях са над 65-годишна възраст. Жените са повече от мъжете – 3690.