Автентични носии от Еркеч бяха представени в Несебър

0В Несебър се  откри  фотоизложба на автентични народни носии от Еркеч и концерт на групи за автентичен фолклор. Празникът по повод Петльовден,  бе организиран от Сдружение „Граждани за Поморие”, Община Несебър и Община Поморие.

Изложбата,  подредена във фоайето на Центъра за култура и образование  „Артиум“ предизвика голям интерес с красотата на еркечкото народно облекло. Всеки един от фотосите бе представен детайлно от Петка Златинова, учител по български език в ОУ “Христо Ботев“ гр. Поморие и участник в Групата за автентичен фолклор „Здравец“. Тя представи облеклото в Еркеч, като свързано с  особеностите на  сезоните и най-вече с  празниците през годината. Представено беше традиционното зимно облекло с наметка „кича”, украсена с тънко изпредени ресни. Петка Златинова разказа подробно за сватбената, лазарската и за всички общо 12 традиционни носии, които присъстват на всяка месечна страница на календара за 2019 г. Публиката разбра за  традиционното  забраждане на женените жени – цветна кърпа с мъниста, върху която се поставя бял ръченик, наречен  пуленик, заради папулчетата по краищата. Представен беше и мъжкият традиционен костюм, изработен изцяло от вълна.

3Любопитно е, че костюмите в  Еркеч не са се променяли в продължение на 400 години. Характерен аксесоар към костюмите са извитите петльови пера – украса за момите в лазарската носия. Перата са мъжки символ, с тях момата показва, че е готова вече да се омъжи. Всички накити при девойките са върху червена забрадка, а върху дългите плитки са нанизани монети. Символи на плодородие и берекет изобилстват в облеклото и украсата на жените. При мъжете пък качулките са с различни размери, според това дали ямурлуците са за работа или за хорото. Много и интересни бяха разказите й за различните обреди на Петльовден, Трифон зарезан, Лазаровден, Цветница, Великден, Еньовден и на Коледа.

Публиката в Несебър се наслади и на изпълнения на оригиналния еркечки фолклор . На събитието присъстваха кметовете на община Несебър и на община Поморие.

4Кметът на Несебър  Николай Димитров благодари на участниците в събитието. Сподели, че се радва да си сътрудничат двете общини в сферата на културните традиции.

Кметът  Поморие Иван Алексиев се обърна към присъстващите с думите, че му е изключително приятно да присъства на събитието, на което се презентира  поморийска община в сърцето на Несебър. Разбира се двете общини работят заедно за развитието на региона, каза той, а  Еркеч съхранява  това богато духовно културно наследство. Той  покани всички да заповядат на Цветница в с.Козичино, за да видят обичая лазаруване на живо.

5Ангелина Мерджанова от СНЦ „ Граждани за Поморие” благодари на кметовете за предоставената възможност да се популяризира идеята за богатството на българския фолклор. “Водени от желанието да подпомогнем съхранението и популяризацията на нематериалната културно наследство и традиции на територията на община Поморие, ние, от ” СНЦ ” Граждани за Поморие” и с професионалната помощ и подкрепа на фотографа Георги Димитров, създадохме колекция от дванадесет портрета, посветени на  традиционното облекло от Еркеч, днес с.Козичино, община Поморие.“
Представянето на автентичното облекло в новата културна сграда на Несебър  бе съпроводено и с изпълнения на оригинален еркечки фолклор, който е един от най-древните в България.

2Участие в концерта взеха:  Група за автентичен фолклор „Здравец “ към КП “ Свети Георги“ гр.Поморие, Фолклорна Група към НЧ „Светлина- 1928″ с.Гюльовца, Група “ Еркечанка“ към КП с.Козичино и Група за автентичен фолклор към НЧ “ Просвета- 1906″  с.Козичино.