Вие сте тук: Начало » Политика » Приеха бюджета на община Поморие, който е 29 160 000 лв.

Приеха бюджета на община Поморие, който е 29 160 000 лв.

obs_pmСъс 17 гласа „за” и 2 „въздържали се” от общо 19 присъстващи бюджетът на Община Поморие за 2019 година беше приет на 47-то заседание на местния парламент. Рамката на основния финансов документ е 29 160 000 лв. От тях данъчните приходи са 6 650 700 лв., неданъчните  приходи са 7 232 871 лв., субсидии – 13 120 213 лв., трансфери – 1 255 075 лв. Преходният остатък от 2018 г. е 3 082 291 лв. Капиталовата програма на общината за 2019 г. е 3 010 290 лв.,съобщават от пресцентъра на Община Поморие.

„На база извършен анализ считаме, че предложеният бюджет за 2019 г. е балансиран, а собствените приходи са реалистични. Положителен факт е и наличието на значителна бюджетна субсидия. Вярваме, че увеличението на разходите за сигурност тази година също е добре обосновано. Поддържаме решението да бъдат заложени средства за закупуване на медицинска техника в полза на общинската болница”, казаха двамата общински съветници, които гласуваха с „въздържал се”. Като причина за вота си обаче посочиха общинската задлъжнялост и факта, че макар и реалистично заложени, приходите са основно на база общинските данъци и такси.

Кметът Иван Алексиев благодари за конструктивната критика, но поясни, че Община Поморие няма нито един лев неразплатени задължения или необслужвани кредити.

„С единствения кредит, гласуван от Общински съвет, беше спасена МБАЛ – Поморие и бяха създадени редица активи, които тепърва ще генерират приходи.   Благодаря на опозицията за дадената оценка и уточнението, че приходите на общината идват от местните данъци и такси. Вашата констатация всъщност опровергава обвиненията, че безогледно разпродаваме общинска собственост, за да пълним хазната. За 2018 г. изпълнението на бюджета е 95,21%, в графа собствени приходи, а там, където Общината трябва да осъществи контролни функции и да си събере взeманията от данъци и такси, изпълнението е близо 100 %. Това е и капацитетът на Общината за собствени приходи към момента”, коментира още кметът Алексиев.

След едномесечните обсъждания на проектобюджета във всички населени места в общината като основни приоритети и тази година се утвърдиха инфраструктурата в съставните селища, обновяване на парковете и инвестициите за тяхното благоустрояване. Повече от 1 млн. лева са заложени  в общинското предприятие БКСРД, чиято основна дейност е ниското  строителство, ремонти и подмяна на тротоари и други дейности по благоустрояването на територията на цялата община.

Индикативният разчет за средствата от Европейския съюз в Бюджет 2019 се равнява на 25 млн. лева. По програмата за развитие на селските райони и Местната инициативна група Поморие ще се извърши основен ремонт на три основи улици в Ахелой – Рила, Струма и Искър. По същата програма е одобрен и проект за изграждане на екоалея, разположена между морския бряг и Поморийското солено езеро, която да свърже Ахелой с Поморие. Със средства от ДФ „Земеделие” ще бъде извършена реконструкция и рехабилитация на водоснабдителните мрежи в Бата и Страцин. По Програмата за развитие на селските райони в Каблешково предстои да бъде направен основен ремонт на три улици и да се обнови големия парк в града. Чрез съвместен проект с НЧ „Атанас Манчев 1920” ще бъде изградено 24-часово видеонаблюдение. Предстои разширение на сградата на читалището и в Каменар.

„Не искахме да раздуваме бюджета изкуствено, затова в него умишлено не сме включили и средствата по оперативни програми. Бюджет 2019 е съобразен с предложенията и желанията на хората, но е направен според реалните ни възможности. Тук няма популистки ходове или напразни обещания. Най-важното е да работим заедно за развитието на Поморие”, каза кметът Иван Алексиев в края на заседанието.

11 коментара

 1. "Кметът Иван Алексиев благодари за конструктивната критика, но поясни, че Община Поморие няма нито един лев неразплатени задължения или необслужвани кредити."
  Е, да, след като увеличихте данъците, то е ясно че няма да има!
  Не е ясно обаче тези кредити какво отношение имат към Обществените проблеми?
  Задълженията са продиктувани от нужди за покриване на …, ами кредитите? Не виждам нещо обществено значимо да се е променило, или обществен проблем да е Решен от тези кредити!
  Капиталовата рамка е завидна тази година, но в разчетите на новия бюджет не виждам с какво тези разходи ще подобрят инфраструктурата!
  Не виждам как тези разходи биха допринесли за повишаване на инвестициите!
  Не виждам с какво тези разходи биха допринесли за повишаване стандарта на иначе курорт от национално значение, освен с повишаване на данъчната тежест за гражданите!
  В същото време бизнеса изнемогва, а миграцията не намалява, както твърди властта! Тя, просто си внася евтина работна ръка, или роби!
  Не искате да раздувате бюджета, първо защото не можете, второ защото вече сте го направили, и трето защото направите ли го, ще наложат запор на Общината! Или, тези смешки може да си ги разказвате помежду си, но не и да ги внушавате на гражданите си.

 2. Това, което виждам аз като обикновен гражданин:
  -разбити главни улици с грозни и безсмислени кърпежи
  -високи данъци за МПС
  -високи имотни данъци и такса смет
  -кофти градски транспорт
  -безумна траснпортна схема на града
  -липса на паркоместа през лятото за сметка на буренясали и мръсни тротоари
  -нулеви възможности за бизнесинвестиции
  -отвратителна болница( за най-малкото нещо се ходи до Бургас)
  -наводнения при малко по-проливен дъжд
  -мръсотия по алеите
  -мръсотия и миризми около контейнерите през лятото
  и още и още
  Та не стойте на лаврите от усвояването на еврофондове и лепенето на стиропор за хиляди левове, а започнете да мислите за обикновения човек, който живее в този град много преди вие да се настаните на топлите постове!@!!!

  • Живе,
   Еврофондовете са възможност за гражданите, които политиците използват и изопачават. Единствения вариант е да си изберем други, а не да вярваме на лъжите им!
   Малко ще те апострофирам …
   – в по-голямата си част парите за ремонт на пътни артерии /говоря за селища/ идват от данъци, но не от данъци свързани с коли! Или, ти ако нямаш кола, плащаш два пъти повече от този, които има кола за 50 хил. лв. да речем! От друга страна колата убива, а многото коли в съчетание с липса на естествен "катализатор" или дървета създават условия за развитие на болести и т.н., или данъкът ще се умножи по-две, защото здравето не е безплатно, както твърди Държавата!
   – данъка за МПС е малък за богаташите, и висок за всички останали?! Значи проблема не е в данъка, а в начина по който се изчислява! В развитите Държави защо никой не протестира за висок данък на колата си? Където данъци за коли са в пъти над нашите, и естествено условията са в пъти по-добри! Реално този данък е един от малкото, които остават като "капитал" в Общината!!! Който данък сама може, и разпределя!
   – имотните данъци са наложени от Държавата, която тегли кредити за "изплащане" на корупция, а такса смет съм на мнението за колата! Здравето е най-важно от всичко, и парите не трябва да бъдат мотив, обстоятелство или причина за отказ от превенция за здраве! Без здраве, за какви пари говорим, и данъци въобще?
   – липсва стратегия, а стратегия се прави от разумни, а не безумни хора! Долните две подточки важат към тази.
   – възможност за инвестиции има, просто това управление не ги допуска! Защо? Защото е зависимо.
   – болницата и трябва свежи пари, които данъци не могат да бъдат! Поне за момента. Който твърди обратното ви лъже, и ви задлъжнява … по две направления, качество-цена! Пак ще напомня, че здравето не е безплатно! Безплатно е, ако се грижиш с времето за него! Или превенция!
   – освен наводнения съм сигурен, че проекта е компрометиран! От, което ще последват санкции!
   – мръсотията си я създаваме сами, за което Общинска полиция трябва да санкционира гражданите! Докато се научим да си пазим чисто! Толкова е просто, но се иска възпитание!
   Като цяло ще кажа, че проблема не е във "високите" данъци, а в ниското ниво на знание у Управляващите Нам!
   За пореден път ще кажа, подавайте си оставките и забравете за политиката, или ще има баста! Бъдете сигурни, че Историята ще се повтори, и Народа ще ви смаже!

 3. Високи данъци,отлив на рускоговорещите пребиваващи за по дълъг период от време,препълнени улици със стари коли и разграфени платени парко места за които вече не се плаща но са маркирани и никой не си прави труда да ги заличи. Лятото ще дойде след три-четири месеца и ще трае по-малко от три и пак хаос по улиците с паркираните автомобили и паяка щъкаш насам натам гледайки за влакчето на нашите хора дали има автомобил пречещ на движението му.

  • Проблема не е в данъците, а в липсата на приходи! Увеличението на данъците не може да компенсира тяхната липса, и това ще даде отражение още в началото на есента! Тази липса на всичкото отгоре, както не спирам да повтарям става постоянна величина за бюджета на Поморие, и е реална заплаха!
   Проблема е Администрацията, която или не знае как да увеличи приходите, или е зависима!

   • тъмните прозорци

    Целта на настоящата власт е да цоца от имотите на хората, които по редица причини решиха да вложат парите си в недвижимости – КТБ, безумните лихви по депозитите, бизнес безизходицата и терора на НАП и дргуите органи.
    Именно заради това е бързането за ОУП – чисти парите от данъци и такси. Обаче баламите май свършиха… Налице са от години няколко проблемни мегапроекта в града, които не само го загрозиха, но и създадоха лоша слава.
    Умниците в ОС обаче не забелязоха, че са им спаднали сериозно приходите от имотни сделки и вместо да намалят тежестта, направиха притежаването на имот и кола в Поморие бреме.
    Приходи общината може да има, ако раздава имотите си на пазарен принцип и разработва печеливши проекти, а не запечатано лятно кино например.
    Навлизаме в разрушителна спирала с изнасянето на рускоговорящите и липсата на каквато и да е алтернатива за развитие. Това, че централната алея се пръска по шевовете лятото, означава само, че някой не си е свършил работата да разработи нови търговски, зелени и пешеходни зони, които бяха обезпечени от имотите на всички поморийци.
    Поморие в момента не предлага нищо, за да задържи младите или да стимулира младите семейства да правят деца.
    Политиката на тъмните прозорци дава своето отражение и скоро всякаква интернет пропагадна за невероятни проекти и платени статии в жълти бургаски сайтове няма да дава нужния ефект.

    • палячо

     Точно така си е.Още повече с тези преференции за вота пак ГЕРБ ще е водеща партия и дали с ДПС или някоя друга партийка влязла в парламента случайно ще диктуват реда в държавата,градове,градчета,села и паланки.С увеличаване тежеста и бремето на народа за сметка на ояли се олигарси и политици.

     • И, как така Реши, че преференцията дава водеща роля на герб?
      Първо "убиха" гласа всички Българи зад граница, а сега "убиват" възможността да влязат хора, които не са в дадена партия!
      Олигарсите се създават от властта, а не, на пук на нея! Тежестта я увеличаваме Народа, защото си траем, а това е знак за съпричастност към властта, и нейните грехове! Мълчанието е прокоба, която ни погубва, а не властта! Не сме роби да се жалим!
      За първи път ще агитирам никой да не гласува!

     • Още по брутални промени са гласувани от "орязването" на изборните права!
      Мога да затвърдя, че Държавата с тези промени фактически прави излишен Изборния кодекс!
      1. Премахва се изборен протокол, който доказваше "мъртвите души" на избори! Според самата Държава, те са над милион!!
      2. Пада образователния ценз! Не можеш да караш кола без образование, но можеш да бъдеш член на изборна секция?! ! Или, човек, който не може да пише, да чете, ще брои! Как, не е ясно?! Освен, господина Константинов, шмекера в изборните машинации, който ще оставят вечно на служба!
      3. Обжалванията ще бъдат на местно ниво!
      От сега започвам! Не гласувайте на нито един избор! Оставете урните празни, или с невалидни бюлетини!

 4. Панайот

  Олигарсите се създават и крепят от партиите които са в схемата за купуване на гласове на всички избори.Гласуващи под строй партийни членове няма как да дадат превес в битката за гласове на която и да е партия.Това става с раздутата администрация подкрепяща сегашната власт която не съкрати раздутия щат, с циганските гласове командвани от тарторите си които не искат интеграция на циганите и да им развалят рахатлъка.Както и с близки до партийната линия на ГЕРБ приближени бизнес кръгове които печелят всяка едно по-крупна поръчка с подставени фирми и така крепят властта.Обикновеният българин ако не отиде да гласува те пак ще си се изберат и колелото се върти повече от 50 години все така.Кадърните бягат в чужбина,старите хора биват грабени всеки ден и живеят в страх.Няма работни места и никакви инвестиции въпреки евтината работна ръка.ЗАЩО?Ами корупция,обща безотговорност и несигурност за инвестициите не са добро място за такива.Народа се спасява поединично а това е края му.Тук ще останат мафиотите в бели якички,анаболните борчета и ордите от цигани наплащащи нищо на държавата,но очакващи от нея помощи,ток и вода безплатно.

  • Представи си олигарх, и зад него няма Закони! Това няма как да стане, брат! Не се води по грешни стъпки. Олигарха е "бизнесмен", който не е спечелил богатството си, а просто му е дадено, да го управлява! В България няма бизнесмени, има само олигарси! Това е грозната истина. Фактите са във НАП, който се контролира от политици, които са мастити бизнесмени, и не го крият . Можеш да се самозалъгваш, и всеки, колкото си иска, но богат по Български Закони, няма как да стане!

Коментар

Вашия имейл няма да се публикува.Задължителни полета са отбелязани с * *

*

Горе