137 години българско училище в Несебър

1-dsc01512С полагане на венец пред бюст-паметника на Любен Каравелов започна честването на патронния празник на несебърското училище и 137-мата годишнина от основаването на българско училище в града.

Фанфарната музика към училището с ръководител Денис Гонсалвеш изсвири популярни  песни.

По-късно на сцената на народно читалище „Яна Лъскова- 1905” националният химн и внасянето на училищното знаме изправиха на крака многобройната публика. В заредената с патриотично настроение атмосфера прозвучаха стихотворението „Аз съм българче” в изпълнение на Димитър Стоянов от I г клас, а негови съученици под ръководството на класния си ръководител Наталия Антонова изпълниха песента „Високи, сини планини“. Стихове на Любен Каравелов рецитираха Пламен Цветков от V г клас и Дарина Ганчева от IX б клас.

Приветствени слова към учители, служители, ученици и гости отправиха Директорът на СУ ”Любен Каравелов” Тодорка Станелова и кметът на Община Несебър Николай Димитров. От името на  председателя на Общинския съвет Румен Кулев огромна кошница с цветя и приветствие поднесе общинският съветник Петър Тодоров.

Мултимедийна презентация представи  постиженията и успехите на учениците от несебърското училище през  годината в областта на учението, изкуствата и спорта.

Концертът-спектакъл по сценарий  на Руска Узунова предизвика същински фурор сред зрителите. Той впечатли с жанровото си разнообразие и перфектните изяви на възпитаници на училището. С  индивидуални изпълнения на популярна и народна музика се представиха Габриела Колева, Пламена Чимбулева, Петър Георгиев и Емануела Александрова. С вокални изпълнения се изявиха  Фолклорната група „Славееви гласове”  и ВГ ”Морски перли”  при СУ „Любен Каравелов“ с музикални педагози съответно Руска Узунова и Таня Илинова. Специален поздрав за празника поднесоха децата от  ВГ „Морски звездички“ към ОДК – Несебър с ръководител Димитър Йорданов. Много настроение внесоха танците на ТС ”Грация” по хореография на Ленка Налбантова и Фолклорна група  „Незабравка” с ръководител Андиопа Цветкова и хореограф Десислава Червенкова. С индивидуален танц в празничната програма се включи грацията Антония Субашева. Театрална група към „Студио Таланти“ представи откъси от пиесата „Не си отивай, любов“, режисирана от Петко Божилов.

На финала на грандиозния концерт-спектакъл на сцената и в залата се изви кръшно българско хоро на фона на звучна българска народна песен, изпълнена от шестокласничката Емануела Алелександрова.

Мара МОМЧИЛОВА