Вие сте тук: Начало » Актуално » Илинден е

    Илинден е

    sveshtiБългарската православна църква почита днес паметта на Свети пророк Илия. Църковният празник е наречен от народа Илинден, а Свети Илия се тачи от всички християни като най-големия библейски пророк и заедно с Моисей – като един от двамата най-велики старозаветни мъже.

    В християнизираните митологични представи, отразени и в песенната традиция, при подялбата на света на Свети Илия се паднали “летните гръмотевици, летните трескавици”. Според народните представи Свети Илия е господар на летните небесни стихии и градушката. Той ходи по небето със златна колесница и преследва ламята, която “пасе” житата. Светкавиците са огнени стремена, които хвърля по ламята. Огънят, излизащ от ноздрите и изпод копитата на конете му, дава дъжд и роса.

    На този ден се спазва строго забраната за работа. В чест на светеца се коли курбан от най-стария петел и се изпича погача. Трапезата се прекадява от най-възрастния член на семейството. Организират се и общоселски сборове с жертвоприношение на мъжко животно – овен или вол.

    Съществува поверие, че на Илинден морето взема най-много жертви, излизат вълнения и мъртво течение. Докато преброиш до пет, вълната те удря и след това те дърпа навътре и няма спасение, казват страрите рибари. Затова е препоръчително на този ден да не се ходи на плаж.

    Имен ден празнуват Илия, Илиян, Илин, Искра, Илина, Илияна, Илинка, Илиан, Илиана, Илко, Илчо, Илка, Лина, Личо и техните производни.

    Горе