Три сценария разглежда световната общност във връзка с коронавируса

koronavirus Световната научна общност изведе три основни сценария за развитието на пандемията от коронавирус, коментира секретарят на Националния оперативен щаб доц. Димо Димов на последния редовен брифинг

Като първи сценарий се разглежда  серия от повтарящи се малки вълни, които ще се проявяват и през лятото, последователно през период от две години, с тенденция за намаляване през 2021 година.

Втори сценарий  предвижда по-голяма вълна през есента и зимата на 2020 година, което е типично за сезонните респираторни заболявания и последващи една или повече по-малки вълни през 2021 година.

Третият сценарий  предполага т.нар. “бавно изгаряне” на причинителя, при което има текущо предаване, възникване на отделни случаи, но без ясно изразен вълнов модел.

“Независимо от сценариите, като цяло очакванията са между 18 и 24 месеца да се констатира значителна активност на коронавируса. Страните трябва да се адаптират и да вземат мерки, за да се намери баланс на противоепидемичните мерки и възстановяване на живота. Следваме тенденцията на поетапно либерализиране на мерките, като ще се анализират в следващите дни -мерките дават ли ефект позитивен или негативен и ще има ли последващо възвръщане към част от мерките или разхлабване”, добави още доц. Димов