Ален Делон на 80 години

Ален Делон – френският актьор с изключителна кариера в киното и бурен живот днес празнува 80-годишнината си. Роден е на 8 ноември 1935 г. в Со в района на Париж, Франция. Има трудно детство след развода на родителите си. През 1957 г. дебютира като актьор в киното във филма “Когато в това е замесена жена” на Ив Алегре. Впоследствие се снима във филми на известни режисьори, като “Под яркото слънце” на Рене Клеман. “Роко и неговите братя” и “Гепардът” на Лукино Висконти са два от най-хубавите филми в актьорската му кариера. В Италия Делон се снима в “Затъмнението” на Микеланджело Антониони. Сред по-известните филми в актьорската му кариера са също “Червеният кръг” и “Самураят” на Жан-Пиер Мелвил, “Убийството на Троцки” и “Господин Клайн” на Джоузеф Лоузи, “Борсалино” на Жак Дере с Жан-Пол Белмондо. В Холивуд участва в “Червено слънце” на Терънс Йънг. След това се снима във филми единствено във Франция и Италия – “Изгорелите хамбари”, “Циганинът”, “Дума на ченге”. Той застава също зад камерата и заснема филмите “За кожата на един полицай” и “Неукротимият”.
Има 3 деца от два брака- Антони от брака му с Натали Делон, а Анушка и Ален-Фабиан – от брака му с Розали ван Бреемен. Ален Делон има 3 внучки от сина си Антони: Лу (родена през 1996 г.), Лив (родена на 25 август 2001 г.), както и незаконната Алисън (родена през 1989 г.). От 23 септември 1999 г. Ален Делон е с двойно гражданство – става гражданин на Швецария и живее с двете си деца в Чен-Бужери, кантон Женева.
Освен актьор, Делон е продуцент на трийсетина пълнометражни филма, бизнесмен и колекционер на произведения на изкуството. Актьорът колекционира скулптури от италианеца Рембранд Бугати, хубави вина, часовници, оръжия. През последните години Ален Делон е известен не само като великолепен актьор, но и като успешен бизнесмен. Под неговата търговска марка “AD” се произвеждат много стоки (например, парфюми, цигари). Той също е станал владетел на собствена авиолиния. Колекционерите на произведенията на изкуството високо оценяват колекцията на Делон. В частност, през 2007 г. актьорът е продал част от своята колекция от картини за около 9 милиона евро.
Ален Делон вече отдавна е не просто актьор или звезда, той е предмет на поклонение. Той е жива легенда.