Открити са телата на туристите, затрупани на Крушунските водопади

Телата на двамата туристи, които бяха затрупани от срутила се скална маса в района на Крушунските водопади, са открити около 10.30 ч. днес, след около 45 часа издирвателни действия на служители на пожарната и планински спасители.

Инцидентът стана в петък по обяд, когато огромна скална маса се срути и затрупа 56-годишен англичанин и 45-годишна българка с британско гражданство. От скалната маса се спаси 42-годишна плевенчанка, която беше настанена с наранявания в болница.

Мястото на случая е такова, че човек може да отиде и да занесе онова, което ще се носи като техника с ръце и по същия начин да отнесе онова, което има да се премахва, т.е. не може да бъде използвана мощна техника, нито по въздуха, нито по земя. Така че това е твърде проблематично и във връзка с това е усложнено издирването, обясни кметът на община Летница Красимир Джонев, цитиран от Кросс. и допълни: „Свлачишни процеси в района никога не са наблюдавани. Размерът на свличането на Крушунските водопади е повече от 200 куб. м земна и скална маса. Върху скалния манастир, който е в близост, няма поражения. Все още се работи на ръка и това е недостатъчно. Беше повикана военна техника, за да бъде изместен големият скален къс”. Съоръженията, които представляват част от екопътеката на Крушунските водопади, са собственост на Общината и тя ги стопанисва. Правили сме това съвестно и коректно и по съоръженията и пътеката никога не е имало инцидент. В бъдеще ще направим пълно обследване и ще запазим Крушунските водопади като национален лесопарк и като атракция за туристи със съответните мерки, осигуряващи лимитиран достъп на туристи до места, които експертите биха сметнали за опасни.