Архангелова задушница e

И тази година в съботата преди Архангеловден отбелязваме третата задушница за годината. След задушниците преди Великия пост и преди Петровия пост (заради обичания сезонен плод наричана в някои места още Черешова) това е третата, която се отбелязва масово у нас. И тя е преди един голям пост – Рождественския, който започва от средата на ноември.

Думата задушница е с ясна етимология: ден на молитви за душите. В някои краища у нас я наричат „одуше“ (дума в среден род) вероятно от молитвите „о душе…“, тоест „за душата на…“; гърците я наричат „събота за душите“.

Всеки от нас е загубил свои обичани близки. Те безспорно живеят в спомените, мислите, често и в разговорите ни, но добре е да си спомняме за тях и с молитва към Бога. Във всеки православен храм на Архангелова задушница се прави Обща панихида за починалите, молим се за душата на мъртвите и палим свещ.

На задушница посещаваме гробовете на нашите близки. Почистваме ги, прекадяваме с тамян и украсяваме с цветя. В миналото най-възрастната жена преливала гроба с червено вино. Ритуалът по преливане на вино започвало от мястото, където е главата на покойника в посока наляво – правило се три кръга по края на гроба.

Върху гроба на починалите палим свещ, която е символ на нашата вяра, а пламъкът напомня за безсмъртието на душите. Тамянът пък символизира чистата молитва, цветята – добродетелите на починалия.